Persistența refluxului venos îndelungat care are ca și consecința creșterea presiunii venoase în membrul afectat, se produc o serie de modificări la nivelul țesuturilor gambei, în raport cu gradul dilatării și cu vechimea lor.
Evoluția bolii este lentă, de cele mai multe ori fără dureri, motiv pentru care pacienții se prezintă la medic foarte târziu, după mai mulți ani de evoluție, cel mai frecvent pentru corectarea modificărilor inestetice sau când deja au apărut complicațiile locale – de la viscozitățile mari, edemele, modificările de culoare și îngroșare a pielii gambelor, până la apariția ulcerului varicos, cazuri în care și simptomele devin tot mai supărătoare.
Netratate la timp, varicele pot evolua spre forme complicate, cum ar fi:
Eczema de stază, cu mâncărime și edem vechi care nu regresează în clinostatism datorită fibrozei apărute în țesutul grăsos.
Hemoragii masive care apar prin traumatisme minime sau datorită hipertensiunii venoase pe fondul unor pereți venoși subțiri și fragili a venelor varicoase de la nivelul piciorului și gambei.
Tromboză venoasă superficială sau tromboflebita superficială varicoasă (varicoflebita)- inflamația peretelui venos apăruta ca urmare a modificărilor structurii peretelui venos, a stazei sângelui și a modificărilor sanguine. În această situație se pot produce în interiorul vasului frecvent mici microemboli asimptomatici, care pot fi transportați către plămân, unde pot determina fibrozarea țesutului pulmonar. În cazuri mai grave se poate produce tromboză (coagularea sângelui) în interiorul venei varicoase superficiale. În lipsa tratamentului anticoagulant trombul se poate extinde către sistemul venos profund determinând tromboza venoasă profundă, cu complicația cea mai de temut embolia pulmonară.
Tromboza venoasă profundă poate produce frecvent obstruarea definitivă a venelor, distrugerea valvelor venoase și afectarea sistemului venos profund, cu modificarea consecutivă a țesuturilor întregului membru inferior, edem permanent, determinând – sindromul posttrombotic.
Ulcerul venos leziune tegumentară situată în jurul gleznei sau la gamba, întâlnită la pacienții cu insuficientă venoasă cronică sau la cei cu sindrom post-trombotic, care poate să se cicatrizeze cu dificultate și care are tendința să se întindă și să supureze. Este determinată de lipsa nutriției țesuturilor că urmare a hipertensiunii venoase și apariția este cauzat de obicei de leziuni traumatice la nivelul pielii. Ulcerul varicos, are aspect de rana deschisă, dureroasă, iar evoluția lui, fără un tratament adecvat, este spre suprainfecție și extindere.
Complicații expuse pot fi evitate dacă tratamentul este început în formele incipiente de boală. Apariția lor necesită îngrijire îndelungată și adesea cu afectarea calității vieții.
Este posibil sau nu să puteți preveni apariția venelor varicoase, dar din fericire puteți lua o serie de măsuri pentru a reduce la minimum severitatea venelor varicoase și pentru a trata venele pe care le aveți. Urmând aceste câteva sfaturi, vă veți reduce riscul de agravare a modificărilor evolutive ale bolii venoase cronice.