Tromboza Venoasă Superficială (TVS) sau Tromboflebita

Tromboflebita

Cunoscuta sub numele de tromboflebita, denumirea medicală completă este "tromboza venoasă superficială" (TVS) si presupune inflamația venelor de la suprafața pielii (flebita), normale sau modificate varicos

Tromboza Venoasă Superficială (TVS) sau Tromboflebita

Cunoscută sub numele de tromboflebită,  denumirea medicală completă este  “tromboza venoasă superficială” (TVS) și  presupune inflamația venelor de la suprafața pielii (flebită), normale sau modificate varicos, însoțită de formarea de cheaguri de sânge în interiorul venei (tromb), care poate să obtureze parțial sau total venă. Lezarea pereților venoși, însoțită de anomalii ale fluxului venos sunt condițiile  care favorizează apariția TVS.

Care sunt semnele și simptomele?

 • Apare de obicei ca un cordon roșu, dur, neregulat, dureros a venei situate sub piele, datorat inflamației și trombozei (cheagului de sânge)
 • Durere intensă spontană sau la atingere a zonei  afectate
 • Umflarea zonei unde este situată vena superficială afectată
Uneori venă varicoasă poate fi  situată mai adânc sub piele și datorită țesutului subcutanat nu poate fi văzută, dar când se formează  cheaguri, aceasta devine roșie, caldă și vizibil mărită sub piele.
O formă particulară de tromboflebită este „tromboflebita migrans” , în care, episoadele de flebită se repetă în zone aleatorii ale corpului (fără varice). Tromboza, sau coagularea sângelui, este un mecanism natural de protecție a organismului, care împiedică sângerarea excesivă atunci când corpul este rănit. Cu toate acestea, coagularea sângelui devine o problemă atunci când blochează fluxul sanguin. Tromboza poate fi determinată de multipli factori și poate să apară atât în venele superficiale – tromboză venoasă superficială cât  și  în venele profunde – tromboză venoasă profundă.

Care sunt cauzele de apariție a tromboflebitei?

 • traumatismele  la nivelul unei vene sau a unei zone cu vene varicoase
 • leziuni ale peretelui venos secundare administrării intravenoase de substanțe iritante
 • menținerea mai îndelungată a unui branule venoase
 • perioade lungi de inactivitate, cum ar fi plimbări cu mașina sau plimbări cu avionul a persoanelor care au boală varicoasă
 • femei aflate sub terapie de substituție estrogenică  sau contraceptive
 • deshidratare și traumatism la nivelul venei
 • tulburări moștenite sau dobândirea ale unor tulburări de coagulare a sângelui
 • neoplasme

Ce se întâmplă dacă nu este tratată?

Poate să evolueze către o vindecare spontană, prin transformarea venei într-un cordon dur, fibros sau  poate evolua, extinzându-se din aproape în aproape, afectând venele din apropiere.
În cazul în care flebita progresează de la nivelul sistemului venos superficial în cel profund,  trombul intravascular se poate extinde  într-o venă profundă, încetinind circulația sau oprind fluxul de sânge și să determine apariția unei tromboze venoase profunde. Netratată poate evolua către  complicația de temut prin riscul mare de deces – edemul pulmonar.  Acesta apare că urmare a desprinderii din cheagul odată constituit, de fragmente care ajung  în cavitățile  cardiace drepte și de aici în plămâni, blocând circulația în vasele pulmonare. Trombii foarte mici pot determina fibroze pulmonare și scăderea capacitații pulmonare, iar cei mai mari, pot obructiona vasele mari pulmonare și pot determina apariția edemului pulmonar acut și chiar decesul.

Cum este evaluată?

În cele mai multe cazuri, examinarea clinică este suficientă pentru stabilirea diagnosticului.   În cazul suspiciunii unei tromboze venoase profunde  asociată unei alte patologii ce determină creșterea progresivă a volumului  mâinii sau piciorului afectat, este necesara evaluarea  ecografica  Doppler  pentru stabilirea diagnosticului, a unui tratament adecvat și evitarea complicațiilor.

Cum se tratează ?

Tratamentul  trombozelor venoase superficiale necesită:
–     în primul rând compresia externă prin ciorap compresiv (care elimina staza sângelui și  împiedica propagarea trombozei spre profunzime)
–     medicație anticoagulantă (ce va preveni progresia cheagului),
–     antiinflamatoare sub protecție gastrică
–     venotrofice (Detralex sau Coreflux sau Devaricid, etc)
–     tratamentul local, care constă în aplicarea de geluri cu heparină și antiinflamator
Evoluția sub tratament este în general bună, durerile și inflamația dispar în câteva zile.
În cazuri foarte rare,  dacă sub tratamentul anticoagulant injectabil sau oral  evoluția este progresivă, tratamentul poate fi   chirurgical, iar vena superficiala în care se situează cheagul trebuie să fie ligaturată înainte de a ajunge trombul în venă profundă.
Venele afectate în prealabil de o tromboza venoasă profundă pot fi sediul unor recidive flebitice.
Procesul tromboflebitic  situat la nivelul venei safenei mari, poate afecta închiderea normală a valvelor venoase, caz în careva determină apariția refluxului venos cu instalarea insuficienței venoase cronice și a sindromului post trombotic.
vascular-renew

      Clinica Vascular Renew va fi închisă în perioada 5 septembrie -16 Octombrie inclusiv și se va redeschide pe 17 Octombrie.

Pentru programări sau întrebări ne puteți contacta utilizând formularul de pe site și vom reveni de îndată ce putem cu răspuns către dumneavoastră.