Iată ce trebuie să știți și ce puteți face …
Pentru multe femei, sarcina este o experiență extraordinară, dar care nu este întotdeauna confortabilă. Dacă în primele luni, cel mai adesea sunt prezente stările de greață, în partea a două, umflarea gleznelor și modificările venelor picioarelor sunt cauzele neliniștilor din timpul sarcinii.
Venele varicoase și telangiectaziile(venele spider) sunt dilatațiile venoase de la suprafața pielii, de culoare albăstruie sau violacee, ce apar că rezultat al alterărilor structurale și funcționale a pereților venoși.
Venele sunt vasele de sânge care returnează sângele de la nivelul extremităților spre inimă. Existența valvelor din interiorul venelor picioarelor ajută la direcționarea curgerii sângelui într-un singur sens, împotriva gravitației. Când aceste valve sunt deteriorate sau presiunea venoasă crește prea mult, că urmare a distensiei uterului gravid și a creșterii volumului de sânge, valvele nu se mai închid etanș și apare refluxul sângelui ce determină dilatarea venelor. În timpul sarcinii, ca urmare a modificărilor din perioada de graviditate, sunteți mai expusă riscului de a dezvolta vene varicoase.
Care sunt cauzele apariției venelor varicoase în timpul sarcinii?
În primul rând, sunt modificările hormonale, reprezentate de creșterea nivelului de progesteron, ce determină relaxarea pereților venoși.
În al doilea rând, în acest moment foarte special din viața ta, pe măsură ce uterul se destinde (organul care deține un făt în curs de dezvoltare), se exercită o presiune asupra venelor abdominale, în special asupra venei mari din partea dreaptă a corpului (vena cava inferioară), care, dacă este comprimată, determină împreună cu modificările sistemului vascular, creștea presiunii în venele picioarelor care vor fi expuse dilatării și apariției venelor varicoase.
O presiune suplimentară este pusă de către copil, placentă și uter pe venele pelviene care se află situate în interiorul pereților uterului, vaginului, rectului și perineului. Ca urmare a presiunii crescute directe pe care o resimt, venele pelviene vor pune și ele, la rândul lor, presiune asupra venelor din vulvă, vagin și rect (ex. apariția hemoroizilor).
Un alt motiv este istoricul familial de boală venoasă care tinde să crească probabilitatea dezvoltării de vene varicoase în timpul sarcinii.
Aspectului venelor varicoase deranjează nu numai estetic ci și prin simptomele pe care le determină. Ele încep să devină mai proeminente, se umflă și cu timpul, datorită creșterii presiuni venoase devin alungite și dilatate, fiind însoțite de dureri și mâncărimi ale pielii. Odată ce venele piciorului devin proeminente pe parcursul sarcinii, după naștere își pot reduce dimensiunile, dar este foarte puțin probabil ca acestea să se rezolve spontan fără tratament.
Cel mai adesea, intervențiile chirurgicale și procedurile minim invazive pentru tratarea venelor varicoase sunt evitate în timpul sarcinii, deoarece există, de obicei, un risc prea mare la care pot fi expuși atât mama cât și fătul. Din fericire, există totuși o serie de măsuri pe care, dacă începeți să le urmați din primele luni de sarcină, veți putea preveni sau stopa apariția telangiectaziilor și a venelor varicoase noi și de a încetini degradarea celor existente.
Recomandări:
Exercițiile fizice – efectuate în mod regulat ajută la prevenirea mai multor afecțiuni. Orice activitate care stimulează contracția musculaturii picioarelor, cum ar fi mersul pe jos, ciclismul, înotul, alergarea sau drumeția pe distanțe scurte, vă ajută să îmbunătăți tonusul musculaturii picioarelor și întoarcerea venoasă, fără a adăuga o presiune excesivă asupra venelor. În această perioadă de sarcina, deplasarea devine din ce în ce mai greoaie, va puteți simți epuizată, iar creșterea abdomenului vă va limita activitățile. Dar trebuie să va mișcați pentru a ajuta mușchii picioarelor să ajute la întoarcerea venoasă. Nu renunțați să va plimbați zilnic. Discutați cu medicul dvs. obstetrician ce fel de program de exerciții fizice puteți urma, în siguranță, pe parcursul acestei perioade.
Schimbați-vă poziția! – Evitați să stați în picioare sau să stați liniștite pentru perioade lungi de timp (petreceți mai puțin timp pe canapea, la birou, etc). Luați pauze frecvente pentru a vă întinde în timp ce vă aflați la birou și schimbați greutatea de pe un picior pe altul în timp ce stați în picioare. Acest lucru împiedică stagnarea sângelui în picioare, poate ajuta la scăderea presiunii în picioare și vă menține circulația în mișcare. Masați-vă degetele în mod regulat și flexați-vă tălpile pentru a provoca, de asemenea, o mai bună circulație în picioare.
Ridicați-vă picioarele! – În timpul zilei, faceți-vă timp, ori de câte ori aveți ocazia, să va odihniți cu picioarele ridicate pe o pernă sau un suport de picioare atunci când stați în pat sau în fotoliu, astfel încât puterea gravitației să poată ajuta întoarcerea sângelui din picioare.
Evitați tocurile înalte! – Alegeți-vă încălțămintea cu înțelepciune! Înălțimea tocului poate face ca picioarele să fie mai subțiri, dar, de asemenea, face mai dificilă întoarcerea fluxului sanguin din picioare. Activitatea de pompă musculară se face în acest caz prin contracția mușchilor feselor și prea puțin a mușchilor gambei care ajută la întoarcerea venoasă.
Purtați ciorapii compresivi – În timpul sarcinii, ciorapul compresiv poate ajuta la contracararea presiunii crescute din interiorul venelor. Este recomandat să-i achiziționați apelând la recomandările medicului specialist. Cumpărați-vă ciorapi de contenție medicală cu bandă elastică care asigura o compresie graduală, încă de la începutul sarcinii. Acest lucru nu numai că va ajută la reducerea simptomelor, dar va contribui, de asemenea, la reducerea oricăror umflături de la nivelul gleznelor pe parcursul sarcinii. Puteți obține acești ciorapi compresivi online sau de la un magazin cu dispozitive medicale sau farmacie. Acești ciorapi, spre deosebire de cei cu chilotul normal, ajută la menținerea circulației sângelui, fără a exercita compresie abdominală. Ciorapi fabricați special pentru perioada de graviditate sunt concepuți să nu exercite presiune abdominală. De asemenea, aceștia pot ajuta la prevenirea apariție edemelor, dacă îi puneți de dimineața și îi scoateți când stați culcată.
Controlați-vă greutatea – corpul dvs. se schimbă foarte mult atunci când sunteți gravidă, iar una dintre aceste modificări este în mod evident greutatea. Creșterea în greutate în timpul sarcinii este de așteptat, dar trebuie să fie graduală și în echilibru cu dezvoltarea copilului. O fluctuație de câteva sute de grame este complet firească. Dacă, creșterea în greutate este rapidă, sau îngrășarea este excesivă, presiunea exercitată asupra venelor este mare și poate contribui la apariția edemelor și telangiectaziilor, a agravării venelor varicoase prin afectarea fibrelor de colagen. Asigurați-vă că veți avea o greutate adecvată vârstei sarcinii. Obstetricianul dvs. vă poate spune ce creștere în greutate ar trebui să aveți.
Evitați să încrucișați picioarele atunci când stați așezata. Trecerea unui picior peste celălalt blochează întoarcerea fluxul de sânge prin vene și poate provoca prin hipertensiunea creată, dilatarea venelor.
Dormiți pe partea stângă – Întrucât abdomenul dvs. gravid crește, devine din ce în ce mai inconfortabil să vă așezați pe spate. Dacă aveți vene varicoase, ar trebui să încercați să dormiți mai degrabă pe partea stângă decât pe dreapta. Acest lucru împiedică uterul să facă compresie pe venele din abdomen și pelvis și va ajuta întoarcerea venoasă pe timp de noapte.
Reduceți sarea! – Urmați o dietă cu conținut mai redus de sare (sarea are capacitatea de a reține apa). Reținerea apei în organism determina apariția edemelor la nivelul gleznelor. Menține-ți o dietă echilibrată, bogată în fibre și beți cel puțin 2 litri de lichide pe zi pentru a evita constipația.
Fiți răbdătoare cu corpul vostru! În general, în timpul sarcinii, medicii încearcă să evite atât intervențiile chirurgicale, cât și tratamentele minim invazive pentru venele varicoase. Tratamentul poate fi luat în considerare în cazuri foarte rare, cum ar fi sângerarea severă. Venele varicoase pot dispărea după ce copilul se naște și majoritatea medicilor vă vor recomanda să așteptați cel puțin 3 luni după naștere înainte de a lua în considerare opțiunile de tratament curativ.
Pentru majoritatea femeilor, vene varicoase devin asimptomatice și își reduc dimensiunea după naștere, datorită scăderii presiunii venoase date de compresia uterului gravid. Pentru altele, acestea rămân încă prezente și simptomatice. Un număr mic de femei însărcinate sunt expuse riscului de a dezvolta tromboză venoasă (cheaguri de sânge în vene). Această patologie trebuie tratată eficient, atent monitorizată de către medicul specialist vascular și evaluată periodic prin ultrasonografie Doppler.