Lipoedemul

Afecțiune progresivă cronică, caracterizată prin acumularea anormală și excesivă a țesutului gras

Lipoedemul este o afecțiune progresivă cronică, caracterizată prin acumularea anormală și excesivă a țesutului gras, în general la coapse și gambe. Alte zone frecvent afectate de lipoedem includ fesele, gleznele, brațele. Boala venoasă varicoasă este adesea prezentă în asociere cu lipoedemul și limfedemul.
Persoanele  care suferă de lipoedem prezintă adesea un aspect al corpului, în care coapsele, partea distală a gambelor și extremitatea proximală a brațelor  apar disproporționat de mari comparativ cu  alte zone ale corpului, cum ar fi, talia, toracele superior și abdomenul.
Lipoedemul se asociază frecvent cu boala venoasă varicoasă. Țesutul modificat lipoedematos, ce înconjoară peretele venos nu mai poate asigura suportul necesar menținerii presiunii externe care se opune dilatării venoase și  apare o laxitate a pereților venoși. Venele dilatate nu mai sunt capabile să transporte eficient sânge venos și ca urmare, acesta începe să stagneze mai mult  în interiorul venelor, dilatându-se varicos. Treptat, aceste vene încep să pună o presiune suplimentară asupra sistemului limfatic, care nu va mai funcționa eficient pentru a drena lichidul acumulat, apărând edemul.

Care sunt simptomele lipoedemului?

Deoarece este o afecțiune progresivă, majoritatea persoanelor  care suferă de lipoedem au asociată obezitatea cu mobilitate dificilă, sensibilitate dureroasă la picioare și hipersensibilitate cutanată, simptome care se agravează pe măsură ce starea lor progresează.

Ce cauzează lipoedemul?

În timp ce cauza principală a lipoedemului rămâne necunoscută, există dovezile care sugerează că o componentă genetică poate provoca această afecțiune. Majoritatea persoanelor care suferă de lipoedem au afirmat că și mamele lor au suferit de această afecțiune. Cercetările medicale au demonstrat că lipoedemul va începe să apară adesea în perioade de timp care coincid cu fluctuațiile hormonale și anume cu:  pubertatea, sarcina sau menopauza.
Tipurile de lipoedem
În funcție de  zonele care sunt afectate, este clasificat clinic  în mai multe tipuri:
Tipul I – afectează fesele și șoldurile
Tipul II –  afectează fesele, șoldurile și coapsele
Tipul III –  afectează șoldurile, coapsele și membrele inferioare
Tipul IV – afectează brațele
Tipul V –  afectează toate membrele

Ce se întâmplă dacă nu se ia nici o măsură?

Lipoedemul este o afecțiune progresivă care se înrăutățește cu timpul, existând în stadializarea clinică mai multe etape ale afecțiunii:
În timpul etapei I, pielea este netedă, iar umflarea se va agrava pe parcursul zilei, dar se va îmbunătăți cu odihnă și înălțime. Pacienții care sunt tratați în timpul fazei I vor avea probabil un răspuns foarte bun la tratamente precum ciorapi  compresivi și terapie manuală de drenaj limfatic.
În etapa a II-a, pielea va deveni dură și se vor dezvoltă lipomi, dermatită cutanată și inflamație. Umflarea se va înrăutăți în timpul zilei, iar persoanele afectate pot prezența rezultate reduse de îmbunătățire. Tratamentul poate sau nu poate ajută.
Etapa a III-a, se  prezintă cu piele extrem de indurată, cu apariția lipodermatosclerozei pe suprafețe mari de piele și grăsime în relief. Pacienții din stadiul III au o rată scăzută de răspuns la tratament.
Etapa IV se caracterizează prin fibroscleroză severă, iar în unele cazuri elefantiazis-ul poate fi prezent. Umflarea este permanentă, există suprafețe mari de piele și grăsime, iar lipo-limfoedemul este prezent. Răspunsul la tratament este minim.

Cum tratăm lipoedemul?

Tratamentele bazate în primele stadii pe dietă și exerciții fizice sunt, în general, eficiente pentru creșterea tonusului muscular și încetinirea evoluției, dar nu rezolva cauza apariției acestuia, deoarece lipoedemul este rezistent la aceste măsuri.
Liposucția poate fi singură eficientă dacă este efectuată în primele stadii de boală.
Înainte de orice tratament direct al lipoedemului, toți pacienții care suferă de lipoedem sau limfedem vor necesita evaluarea detaliată ecografică Doppler vasculară pentru evaluarea sistemului venos superficial și profund. Boală venoasă poate fi astfel exclusă sau tratată prompt printr-o combinație de, radiofrecvență, laser, abur, scleroterapia, adeziv medical sau chirurgical înainte de a se începe orice tratament direct al lipoedemului.
Că și în cazul majorității problemelor de sănătate, detectarea precoce a bolii este esențială. Cu cât sunteți diagnosticată în primele stadii de boală și  începeți un tratament adecvat, cu atât riscul de apariție a complicațiilor este mai scăzut.
vascular-renew

      Clinica Vascular Renew va fi închisă în perioada 1 mai - 30 iunie inclusiv și se va redeschide pe 1 iulie.

Pentru programări sau întrebări ne puteți contacta utilizând formularul de pe site și vom reveni de îndată ce putem cu răspuns către dumneavoastră.