Exista o serie de măsuri ale stilului de viață care pot ajuta la prevenirea sau încetinirea dezvoltării venelor varicoase și telangiectaziilor. Urmând aceste câteva măsuri preventive, vă veți reduce riscul de a agrava modificările evolutive ale bolii venoase cronice.
PASUL 1– Exercițiile fizice efectuate în mod regulat ajuta la prevenirea mai multor afecțiuni. Orice activitate care stimulează contracția musculaturii picioarelor, cum ar fi mersul pe jos, ciclismul, înotul, alergarea sau drumeția, va îmbunătăți tonusul musculaturii piciorului și întoarcerea venoasa fără a adăuga o presiune excesivă asupra venelor. Evitați ridicarea de greutăți ( valize, obiecte de mobilier, etc.).
PASUL 2 – Puteți reduce dilatația venelor, evitând statul în picioare sau repaus pentru perioade lungi de timp. Așezați-vă frecvent și ridicați picioarele pe un suport. Dacă trebuie să stați într-o singură poziție pentru o perioadă lungă de timp, purtați un ciorap de compresie ușoară, care va ajuta pompa musculara a gambelor să direcționeze sângele mai eficient spre inimă și va reduce riscul de tromboză și dilatație a venelor. Se va reduce stagnarea sângelui în vene. În timp ce stați în picioare, deplasați-vă greutatea de pe un picior pe altul și ocazional ridicați-va pe vârfuri. Aceste acțiuni preventive vor îmbunătăți circulația venoasă.
PASUL 3 – Nu încrucișați picioarele cât timp stați așezați, comprimând venele va fi afectată întoarcerea fluxului de sânge, contribuind astfel la apariția și agravarea venelor varicoase și a venelor ”spider”.
PASUL 4 – Nu aplicați pe pielea de pe picioare unguente, creme, pudre sau dezinfectante agresive fără recomandarea medicului. Când aveți boală venoasă cronică, irigarea cu sânge oxigenat și substanțe nutritive la nivelul pielii este afectată și pielea este mult mai sensibila. Anumite substanțe pot determina apariția sau agravarea eczemelor și ulcerațiilor.
PASUL 5 – Dacă trebuie să stați pentru perioade lungi de timp, fie la birou, fie într-un avion, asigurați-vă că vă puteți întinde picioarele, rotiți gleznele și flexa uneori picioarele pentru a îmbunătăți circulația.
PASUL 6 – Evitați tocurile înalte. Purtați pantofi confortabili (cu tocuri de maximum 4 cm). Stresul nejustificat pe care tocurile înalte îl pun pe venele din picioare poate provoca o stagnare a fluxului sanguin înapoi către picior și nu spre inima. Pantofii cu toc înalt nu ajută la curgerea fluxului sanguin din picioare, ei determină contracția mușchilor feselor și nu a mușchilor gambelor, cei care ajută la întoarcerea venoasă.
PASUL 7 – Purtați ciorapi de compresie, conform recomandărilor medicului curant. Dacă sunteți considerată a avea un risc ridicat pentru dezvoltarea de vene varicoase sau vene ”spider” sau dacă le aveți deja, purtați ciorapi de compresie în timpul zilei.
PASUL 8 – Menține-ți picioarele ridicate pe o pernă sub picioare sau un scăunel special pentru sprijinul picioarelor în timp ce stați în pat și citiți sau vă uitați la emisiunile preferate. În acest fel, se reduce efortul inimii de a contribui la întoarcerea sângelui din picioare, va ușura activitatea valvelor, reducând riscul dezvoltării vene varicoase.
PASUL 9 – Mențineți o greutate normală sau tindeți să o mențineți. Prea multă grăsime corporală, în special în zona abdominală, poate exercita o creștere a presiunii abdominale și la nivelul coapselor, slăbind astfel tonusul pereților venoși și a valvelor existente în venele de la picioare.
PASUL 10 – Adoptați o alimentație echilibrată cu puține grăsimi și fibre multe (fructe, legume și cereale integrale). Hidratați-vă corespunzător și consumați zilnic cel puțin 2 litri de lichid – în special în sezonul cald. Evitați constipația. In cazul în care aveți diabet zaharat urmați dieta recomandată.
PASUL 11 – Mâncați fructe și legume bogate în vitamina C. Există dovezi științifice care sugerează că vitamina C poate ajuta la întărirea pereților vaselor de sânge, a țesuturilor, a cartilajelor și imunității organismului. Deși cele mai populare sunt citricele, bogate în vitamina C sunt și kiwi, ardeiul gras, brocoli, conopida, verdețurile, roșiile, pepenele, coacăzele negre și căpșunele.
PASUL 12 – Foarte important: Renunțați la fumat! Compușii din tutun produc pe lângă vasoconstricția vaselor din distalitate cât și efectul nociv direct prin substanțele care ajung din sânge în țesuturi.
Pentru a știi mai multe despre starea în care se afla venele tale și ce tratament este necesar să urmezi ca să te ajute să stopezi evoluția bolii venoase, poți solicita o programare la un consult de Chirurgie Vasculara(flebologie), ecografie Doppler sau tratament, sunând la numărul de telefon 0770 24 65 56 sau online la adresa office@vascular-renew.ro
În cazul programărilor online vom reveni în cel mai scurt timp cu o confirmare.