Efectuarea unor analize de sânge pentru determinarea parametrilor biologici preoperatorii: hemoleucogramă, funcție hepatică, funcție renală, coagulare, EKG, radiografie toracică, consult cardiologic – toate vor fi indicate de medicul specialist.
Ecografia-Doppler color (Duplex) este cea mai utilizată metodă în diagnosticul și urmărirea afecțiunilor venelor periferice. Este necesară datorită complexității sistemului venos, variabilității largi anatomice și prezenței conexiunilor între venele superficiale și profunde, a posibilelor modificări asociate.
Ecografia Doppler venos, evaluează anatomic și funcțional sistemul venos, stabilind: grosimea peretelui venos, eficiența funcționarii valvelor venoase, localizarea și extensia  refluxului venos (inversarea sensului de curgere a sângelui, normal către inimă), dacă există obstrucție prin tromboză (cheag de sânge); permite un diagnostic înaintea oricărui tratament efectuat  la nivelul venelor( scleroterapii, miniflebectomi, ablații endovenoase, chirurgical sau anticoagulant) și reevaluările după intervențiile minim invazive, chirurgicală sau intervențională, precum și urmărirea eficienței tratamentului anticoagulant în cazul trombozelor.
În cazul refluxului venos situat la nivelul venelor pelviene, pot fi necesare investigații mult mai complexe, pe care medicul le va indică în urmă rezultatului ecografiei Doppler venos periferic.
Venografia este o metodă de imagistică invazivă, similară angio-CT-ului arterial, care nu se efectuează de rutină, ci doar în anumite cazuri. În timpul efectuării velografiei, substanța este injectată într-o venă periferică și permite vizualizarea și evaluarea competenței valvulare, permeabilității, dimensiunilor și a malformațiilor sistemului venos profund a membrelor și a celui abdominal implicat în menținerea și persistența refluxului venos și reapariția varicelor. Acest reflux nediagnosticat prin alte metode, cu origine la nivelul venelor abdominale, va duce la reapariția în timp a simptomatologiei și a bolii venoase. În aceste cazuri venografia poate fi de un real folos în stabilirea cauzei și orientarea către un tratament eficient.
Rețineți! Înainte de orice tratament minim invaziv sau chirurgical,  afecțiunea pe care o  aveți trebuie diagnosticată clinic și documentată imagistic!