
Cură chirurgicală estetică a varicelor
crosectomie, stripping, flebectomii
Tratamentul chirurgical se adresează varicelor mari complicate, la care nu se poate realiza cateterizarea venei endovenos și în cazurile complicate cu tulburări trofice: hiperpigmentare maronie a pielii sau apariția ulcerului varicos la nivelul gambei sau gleznei.
Ca urmare a evoluției tehnicilor chirurgicale, a evaluării și stabilirii originii refluxului venos prin Ecografie Doppler și a instrumentelor chirurgicale mult mai fine, această intervenție clasică a devenit mult mai puțin invazivă, mai puțin traumatică și cu rezultate estetice foarte bune.
Când se recomandă?
La pacienți la care:
-
traiectul varicos este foarte neregulat și cu multiple ramificații sau zone obstruate prin trombi, care fac imposibilă trecerea directă a fibrei endovenoase (laser, radiofrecvență, etc.).
-
diametrul mare al venei safene face ineficientă închiderea venei cu fibra de radiofrecvență, laser, adeziv medical sau scleroterapia cu spumă.
Ce ar trebui să știți despre intervenția chirurgicală pentru vene varicoase?
În primul rând, medicul va cartografia ecografic venele care urmează să fie tratate.
Tehnica chirurgicală clasică se realizează cu pacientul sub rahianestezie, analgosedare și anestezie locală sau anestezie generală.
Această metodă constă în crosectomie (întreruperea refluxului din venă safena la emergența ei în vena femurală profundă) care se realizează printr-o mică incizie de 3 cm în plică inghinală urmată de stripping venos (îndepărtarea venei safene) și flebectomii etajate (excizia pachetelor varicoase de la nivelul coapsei și gambei) prin mini incizii de 1-3 mm.
Membrul inferior va fi apoi bandajat circular pentru una sau câteva zile, de la caz la caz. După tratamentul chirurgical, pacienții sunt încurajați să-și reia activitatea de a două zi și să evite eforturile intense, ridicatul de greutăți, alergatul.
Postoperator
Postoperator pacientul poate prezenta un disconfort minim care este ameliorat sub tratament antialgic și antiinflamator. Pentru a se evita apariția trombozei venoase profunde se recomandă anticoagulant cu Heparină fracționată cu greutate moleculară mică timp de 10 zile.
A două zi după procedura, se îndepărtează bandajul neelastic și se recomandă purtarea unui ciorap compresiv pentru următoarele 2 săptămâni sau mai mult.
Controlul este necesar inițial la o săptămână, apoi periodic, conform recomandărilor medicale. După procedura pot apare mici echimoze, care se resorb spontan în câteva zile.
Posibile riscuri?
Că și în cazul oricărui tratament, există riscuri asociate, deși acestea sunt minimizate.
Ele includ: vânătăi, cicatrici minime, tromboze venoase foarte rar.
Rezultatele
Evoluția postoperatorie este foarte bună, mersul va putea fi reluat încă de a doua zi. In primele doua săptamani vor fi evitate eforturile intense, băile în cada sau piscina, ridicarea de greutăti.
Nu amânați!
Cea mai bună metodă de tratament este prevenția. Cu cât veți beneficia mai repede de măsurile de prevenție și tratament, cu atât veți evita apariția complicațiilor.
Cea mai bună metodă de tratament este prevenția. Cu cât veți beneficia mai repede de măsurile de prevenție și tratament, cu atât veți evita apariția complicațiilor.