Flebologia

Studiază anatomia venelor, fluxul de sânge venos, caracteristicele sale, patologia asociată cu modificările acestor vene.

Flebologia studiază anatomia venelor, fluxul de sânge venos, caracteristicele sale, patologia  asociată cu modificările acestor vene.
Cardiologul, dermatologul și specialistul în medicină internă au abilități în interpretarea clinică și diagnostică a bolilor venelor și limfaticelor, dar nu au experiența chirurgicală caracteristică chirurgului vascular.
Medicul specialist de chirurgia vasculară tratează atât afecțiunile venelor(flebologice) cât și pe cele ale arterelor și limfaticelor.

Venele varicoase – varicele

Varicele sunt dilatații venoase neregulate, cu aspect tortuos,  apărute ca urmare a creșterii presiunii din interiorul venei și a pierderii elasticității pereților venoși. Cel mai frecvent sunt afectate venele superficiale de la  membrele inferioare. Apariția lor reprezintă unul din semnele  bolii venoase cronice.
Varice pot fi văzute sau simțite sub pielea piciorului (vene superficiale). Modificări pot fi situate pe traiectul venelor superficiale principale: venă safena mare- situată pe fața internă a membrului inferior, vena safena mică-situată pe față posterioară a gambei sau și a venelor colaterale. Apariția lor se datorează unor disfuncții a fibrelor de colagen și elementelor din structura peretelui venos, modificări care duc la o dilatare, alungire și pierdere a elasticității lumenului venos.
Venele  transportă sângele (bogat în dioxid de carbon, sărac în oxigen și substanțe nutritive) de la nivelul țesuturilor spre inima, împotriva gravitației, în ortostatismului.  Asigurarea întoarcerii venoase este direcționată către inima cu ajutorul existenței unor valve  venoase, a presiunii exercitate de contracția musculaturii membrelor inferioare care înconjoară venele și a activității cardiace.
Aceste valve, situate în interiorul venei, sunt formate din tunica internă a peretelui venos și permit, în mod normal, curgerea sângelui doar într-un singur sens, și anume de la nivelul țesuturilor prin sistemului venos superficial, de aici către cel profund și apoi spre inima, împiedicând sângele să refuleze gravitațional în picioare. Închiderea insuficientă a valvelor, că urmare a modificărilor de structura sau afectării peretelui venos  duc la  creșterea presiunii în venele periferice. Astfel, prin supraîncărcarea circulației venoase, acestea se dilată progresiv și peretele lor devine tortuos și rigid, determinând apariția mai multor vene varicoase și a modificărilor cutanate.
Netratate, în stadiile inițiale, evoluează către stadiile avansate de boală, când apar progresiv: edemul(umflarea) membrului afectat, pigmentarea maronie a pielii, îngroșarea tegumentului și ulterior apariția în jurul gleznei sau gambei a ulcerului varicos.

De ce apar varicele?

  • Venele varicoase apar ca un fenomen de adaptare la o presiune venoasă crescută determinata de refluxul venos.
  • Leziunile valvelor venoase determină apariția unui reflux ce permite trecerea sângelui din sistemul profund  în cel superficial.

În ce constă consultul?

Consultația de chirurgie vasculară/flebologie durează în medie între 30 și 45 de minute, în funcție de complexitatea problemei pentru care ați apelat la specialist, și cuprinde o discuție amănunțită despre afecțiunea pentru care va adresați medicului și câteva întrebări din istoricul dumneavoastră medical.
Examinarea clinică, este etapă în care doctorul va efectua un examen centrat pe afecțiunea dvs. în vederea determinării unor deficite sau semne clinice. După cum să menționat anterior, tratamentul este individualizat. Evident, unii pacienți au o boală venoasă mai extinsă decât alții.
Examinarea picioarelor  începe cu un pre-interviu despre acuzele medicale pentru care v-ați adresat medicului, Problemele estetice ale picioarelor sunt controlate și operația este planificată. De asemenea, medicul  vă răspunde la întrebări și vă ascultă așteptările. Fotografiile tale sunt luate pentru arhivă medicală și picioarele tale sunt măsurate.  O problemă importantă care trebuie determinata, când se tratează vene varicoase, este nivelul la care valvele venoase s-au deteriorat sau au încetat să funcționeze.
Examinarea cu ultrasunete duplex-Eco Doppler vascular, ajută la determinarea funcționării defectuoase acestor valve. Dacă afecțiunea nu este abordată corect, semnele de boală venoasă, cum ar fi, venele varicoase și vene spider, pot să reapară sau chiar să se agraveze. Abordarea corectă a afectării venelor nu garantează că acestea nu  vor apărea în viitor, ci ar trebui să le diminueze și să le facă mai ușor de tratat.
Scopul examenului clinic  este de a inspecta trunchiurile venoase safeniene și modificările tegumentare ale pielii, pentru a se determina gradul de insuficiență venoasă. Examinarea clinică va fi completată de evaluarea ecografică Doppler pentru stabilirea corectă a strategiei terapeutice.
Efectuarea unor analize de sânge pentru determinarea parametrilor biologici preoperatorii: hemoleucogramă, funcție hepatică, funcție renală, coagulare, EKG, radiografie toracica, consult cardiologic – toate vor fi indicate de medicul specialist.
vascular-renew

      Clinica Vascular Renew va fi închisă în perioada 5 septembrie -16 Octombrie inclusiv și se va redeschide pe 17 Octombrie.

Pentru programări sau întrebări ne puteți contacta utilizând formularul de pe site și vom reveni de îndată ce putem cu răspuns către dumneavoastră.