![image](http://www.vascular-renew.ro/wp-content/uploads/2019/04/image.png)
Flebologia
Studiază anatomia venelor, fluxul de sânge venos, caracteristicele sale, patologia asociată cu modificările acestor vene.
Flebologia studiază anatomia venelor, fluxul de sânge venos, caracteristicele sale, patologia asociată cu modificările acestor vene.
Cardiologul, dermatologul și specialistul în medicină internă au abilități în interpretarea clinică și diagnostică a bolilor venelor și limfaticelor, dar nu au experiența chirurgicală caracteristică chirurgului vascular.
Medicul specialist de chirurgia vasculară tratează atât afecțiunile venelor(flebologice) cât și pe cele ale arterelor și limfaticelor.
Venele varicoase – varicele
Varicele sunt dilatații venoase neregulate, cu aspect tortuos, apărute ca urmare a creșterii presiunii din interiorul venei și a pierderii elasticității pereților venoși. Cel mai frecvent sunt afectate venele superficiale de la membrele inferioare. Apariția lor reprezintă unul din semnele bolii venoase cronice.
Varice pot fi văzute sau simțite sub pielea piciorului (vene superficiale). Modificări pot fi situate pe traiectul venelor superficiale principale: venă safena mare- situată pe fața internă a membrului inferior, vena safena mică-situată pe față posterioară a gambei sau și a venelor colaterale. Apariția lor se datorează unor disfuncții a fibrelor de colagen și elementelor din structura peretelui venos, modificări care duc la o dilatare, alungire și pierdere a elasticității lumenului venos.
Venele transportă sângele (bogat în dioxid de carbon, sărac în oxigen și substanțe nutritive) de la nivelul țesuturilor spre inima, împotriva gravitației, în ortostatismului. Asigurarea întoarcerii venoase este direcționată către inima cu ajutorul existenței unor valve venoase, a presiunii exercitate de contracția musculaturii membrelor inferioare care înconjoară venele și a activității cardiace.
Aceste valve, situate în interiorul venei, sunt formate din tunica internă a peretelui venos și permit, în mod normal, curgerea sângelui doar într-un singur sens, și anume de la nivelul țesuturilor prin sistemului venos superficial, de aici către cel profund și apoi spre inima, împiedicând sângele să refuleze gravitațional în picioare. Închiderea insuficientă a valvelor, că urmare a modificărilor de structura sau afectării peretelui venos duc la creșterea presiunii în venele periferice. Astfel, prin supraîncărcarea circulației venoase, acestea se dilată progresiv și peretele lor devine tortuos și rigid, determinând apariția mai multor vene varicoase și a modificărilor cutanate.
Netratate, în stadiile inițiale, evoluează către stadiile avansate de boală, când apar progresiv: edemul(umflarea) membrului afectat, pigmentarea maronie a pielii, îngroșarea tegumentului și ulterior apariția în jurul gleznei sau gambei a ulcerului varicos.
De ce apar varicele?
-
Venele varicoase apar ca un fenomen de adaptare la o presiune venoasă crescută determinata de refluxul venos.
-
Leziunile valvelor venoase determină apariția unui reflux ce permite trecerea sângelui din sistemul profund în cel superficial.