Prima vizită – ce se întâmplă la prima consultație?
În cadrul primului consult, medicul specialist de chirurgie vasculară va evalua acuzele recente ale afecțiunii pentru care v-ați adresat, circumstanțele lor de apariție, localizarea simptomelor, gravitatea, factorii de declanșare, ce determină ameliorarea, etc. Totodată, vor fi întrebări despre istoricul medical, bolile cronice asociate, modul de viață, regimul alimentar și tratamentul medicamentos folosit, intervenții chirurgicale anterioare și eventuala prezentă a bolilor cardio-vasculare, bolii varicoase, diabetului, hipertensiunii, etc., alergiile medicamentoase sau la alte substanțe, pe care le aveți.
Va fi util să aduceți documentele medicale anterioare pentru un istoric medical cât mai exact, (foi de externare, consulturi, rezultatul investigațiilor de laborator sau imagistice), ușurând semnificativ orientarea diagnosticului și stabilirea în mod cât mai eficient a strategiei medicale.
Faceți o listă a medicamentelor și suplimentelor pe care le luați în prezent (sau aduceți-le cu dumneavoastră). Informați medicul despre simptomele pe care le simțiți, în cazul în care nu tolerați vreunul din medicamente sau suplimente.
După această evaluare, urmează examinarea clinică ce se va efectua în poziție culcată, apoi ridicată în picioare, pe regiuni anatomice, cu accent asupra sistemului vascular.
Pentru sistemul arterial metodele de examinare clinice sunt: inspecția, palparea și ascultarea pulsurilor. Sunt consemnate prezența modificărilor cutanate, atrofia musculară, căderea părului, micoze la nivelul unghiilor și prezența modificărilor trofice cutanate (ulcere ischemice sau necroze, gangrene). Pulsurile arteriale în mod normal se palpează la diferite nivele de la gat până în picioare, în vederea excluderii unei eventuale afectări arteriale asociată unei patologii venoase.
Sistemul venos se încarcă gravitațional, de aceea venele varicoase se pot examina mai eficient stând în picioare. În acest scop folosim un suport solid peste care pacientul va stă în picioare sprijinindu-se de un mâner de siguranță și rotindu-se în diferite unghiuri de jur împrejur. Inspecția vizează tegumentele (pigmentație, modificări de culoare, modificări trofice, ulcere), prezența dilatațiilor venoase varicoase, venectaziilor, prezența edemelor (măsurarea circumferinței membrului afectat, comparativ cu a celuilalt) sau a ulcerelor gambiere.
Sistemul limfatic. Semnul principal al sistemului limfatic decompensat este edemul, adică umflarea membrelor, incluzând laba picioarelor și/sau a mâinii și a degetelor.
Examinarea clinică singură poate fi insuficientă, caz în care, se vor solicită investigații paraclinice și imagistice, în vederea confirmării diagnosticului și a evaluării gradului de severitate.
Ecografie Doppler-duplex vasculară, cea mai simplă, eficientă și accesibilă metodă cu ajutorul căreia se stabilesc modificările vasculare arteriale și venoase. Există cazuri în care, ecografic pot fi decelate afecțiuni care vor necesita investigații imagistice suplimentare: venografie, angio CT, angio IRM sau arteriografie.
In ce consta examinarea ecografica Doppler vasculara (arteriala, venoasa)
Examinarea ecografică se face, de regulă, după primul consult, dacă nu aveți o recomandare în urmă unui examen clinic pentru efectuarea acestei investigații sau nu s-a stabilit acesta examinare atunci când s-a făcut programarea inițială.
În ziua examinării este util că persoană examinată să prezinte dosarul medical cu antecedente medicale, chirurgicale, intervenționale sau documente medicale recente legate de regiunea examinată, rezultate și imaginile de la ultimele investigații imagistice (ecografie, radiologie convențională, imagistică secțională: CT = computer tomografie, IRM = imagistică prin rezonanță magnetică). Acestea pot permite monitorizarea și evaluarea anumitor modificări patologice.
Examinarea ecografică se desfășoară de obicei în poziția de decubit dorsal (culcat pe spate), lateral (dreapta și stânga) sau vertical (în picioare) și necesită abordul zonei evaluate. Astfel, îmbrăcămintea trebuie să fie ușor de îndepărtat, ușor de ridicat sau coborât, în funcție de zona respectivă.
Testul de evaluare cu ultrasunete, implică aplicarea unei sonde pe zona examinată, după aplicare în prealabil a unui gel transparent, ce facilitează traversarea undelor transmise în zona vizată. Sonda emite unde sonografice și recepționează informațiile din interiorul corpului, care apoi vor fi transmise aparatului care procesează înregistrările și le va afișa sub formă de imagini pe ecranul ecografului.
În marea majoritate a cazurilor nu există nici o durere asociată cu acest test, doar o senzație de presiune ușoară a sondei, care nu este dureroasă, sau se poate percepe un disconfort ușor, dacă în zona examinată există o patologie cu sensibilitate la atingere (tromboflebite, hematoame, echimoze locale).
În timpul examinării se pot auzi anumite sunete sau zgomote ritmice (pulsațiile inimii), care reprezintă utilizarea tehnologiei Doppler pentru evaluarea fluxului sangvin în zona explorată.
Ecografia Doppler arterială, evaluează statusul arterelor și stabilește dacă există depuneri ateromatoase (depozite lipidice calcificate), care îngustează sau obstruează lumenul la nivelul arterelor (carotide, vertebrale, subclavii, membrele superioare sau inferioare, aorta abdominală și ramurile acesteia), facilitând diagnosticul arteriopatiilor obstructive periferice și reevaluarea după tratamentul medicamentos, intervențiile endovasculare sau chirurgicale.
Depistarea îngustării lumenului arterelor de către trombi (cheaguri de sânge) sau ateroscleroza (depuneri de plăci de aterom), pot pune în pericol viața prin patologia pe care o pot induce: accidente vasculare, embolii pulmonare sau chiar amputația membrelor afectate.
Ecografia Doppler venos, evaluează anatomic și funcțional venele, stabilind: grosimea peretelui venos, eficiența funcționarii valvelor venoase, localizarea și extensia refluxului venos (inversarea sensului de curgere a sângelui, normal către inimă), dacă există obstrucție prin tromboză (cheag de sânge); permite un diagnostic înaintea oricărui tratament efectuat la nivelul venelor( scleroterapii, etc.) și reevaluările după intervențiile minim invazive, chirurgicale sau intervenționale și urmărirea eficienței tratamentului anticoagulant.
După finalizarea evaluării, gelul va fi îndepărtat cu un șervețel, acesta nelăsând urme pe haine sau senzații neplăcute pe corp. Imediat după examinare se pot reluare activitățile obișnuite.
Recomandări
Dacă în urma consultului și a evaluării ecografice veți avea indicație de efectuare a unei proceduri intervenționale sau chirurgicale pentru tratamentul bolii venoase sau arteriale vor fi necesare următoarele:
-
Efectuarea unor analize medicale pentru determinarea parametrilor biologici preoperatorii (vor fi indicate de medicul specialist)
-
Consult cardiologic
-
Consult preanestezi