"Faptul că venele inestetice pot fi eliminate printr-o intervenție extrem de simplă, îi face pe pacienții mei să regrete că nu au rezolvat această problemă mai devreme"

Dr. Mihaela Baciu

Scleroterapia

Asistată Veinlite LEDX ®  &  Cu spumă sub ghidaj Ecografic

Ce este scleroterapia?

Scleroterapia este tratamentul  prin care sunt tratate eficient telangiectaziile sau „vene spider” și  venele reticulare și constă în injectarea unei soluții direct în venă. Soluția de scleroterapie determină o reacție inflamatorie controlata ce va duce la închiderea acesteia, direcționând sângele să treacă prin venele sănătoase. Vena tratată este reabsorbită în țesutul local și în cele din urmă dispare.
Substanța optimă de scleroză este cea care induce distrugerea întregului endoteliu. Tromboza singură nu va elimina vasele deoarece endoteliul intact conține activator de plasminogen tisular ce poate dizolva trombii și poate duce la recanalizare. Substanța ideală de scleroză trebuie să  provoace distrugerea locală a endoteliului(stratul intern al venei), extinzând destrucția la întregul perete venos, cu formarea minimă a trombilor.
În funcție de mărimea venelor afectate, scleroterapia poate fi realizata cu soluție sclerozantă sub forma lichidă sau spumă.
Există trei tipuri de vene superficiale care se pretează la această metodă:
 • Telangiectaziile (acele firișoare mici, roșiatice de la suprafața tegumentului, care au un diametru foarte mic, sub 1 mm),
 • Venectaziile (firișoarele albastre, ceva mai mari, până la 1 și  2 mm)
 • Venele reticulare ( venele care au un diametru între 2-4 mm și sunt mai închise la culoare, albastru cianotic).
După scleroterapie, venele tratate tind să se estompeze în câteva săptămâni, deși sunt cazuri când dispariția lor poate dura o lună sau mai mult pentru a se vedea rezultatul complet. În unele cazuri, pot fi necesare mai multe tratamente de scleroterapie.
Este o procedură care tratează venele dilatate vizibile existente la un moment dat și care nu are efect profilactic de prevenire a apariției altor dilatații venoase.

Când este indicată?

Scleroterapia este adesea realizată pentru a elimina venele inestetice, simptomele neplăcute și a îmbunătății aspectului  pielii.
 • Telangiectaziile, venectaziile și venele reticulare
 • Prevenirea posibilelor complicații  ale varicelor(de exemplu, sângerarea din vena varicoasă).
 • Vene perforante colaterale  incompetente.
 • Altele varice: perivulvare, scrotale, perete abdominal, brațe și fata.
  De asemenea, procedura poate îmbunătăți simptomele asociate, cum ar fi:
  • durerile
  • pruritul
  • senzația de arsură
  • senzația de picioare neliniștite

Contraindicații absolute:

 • Bolile sistemice severe: cancer, leucemie, SIDA, coagulopatii etc.
 • Alergii: la substanța sclerozantă
 • Infecții locale sau sistemice
 • Tromboza venoasă superficială (tromboflebita sau flebita)
 • Trombofilia cu antecedente de tromboză venoasă profundă(TVP)
 • Edemul membrului ce urmează să fie tratat
 • Boala ocluzivă arterială periferică sau arterită in stadiile avansate
 • Sarcina și alăptarea.
 • Obezitatea: eficiența scade datorită presiunii venoase crescute
 • Cardiopatii
 • Persistenta foramen ovale
 • Nefropatii
Dacă sunteți gravidă sau alăptați, se recomandă să amânați efectuarea scleroterapia sau amânati  un  tratament  intervențional  al varicelor după aceasta perioadă. Medicul chirurg vascular vă poate recomanda cele mai eficiente măsuri pentru reducerea apariției venectaziilor și agravarea bolii varicoase.

Care sunt riscurile?

Scleroterapia este o procedură destul de sigură, cu câteva complicații.
Efectele secundare temporare – sunt date de unele reacții care pot apărea la locul injectării și includ:
 • Vânătăile la locul puncției
 • Zone roșii
 • Răni mici la nivelul pielii
 • Leziuni cutanate pigmentate de culoare maronie care ar putea lăsa o cicatrice mică sau hiperpigmentare sub formă de linii neregulate sau pete
 • Apariția unor vinișoare mici, fine, roșiatice, neobservate înainte de tratament  ce apar ca urmare a răspunsului țesuturilor la lipsa locala de oxigen. Ele se pot trata eficient prin termocoagulare cu unde emise de un  aparat de Radiofrecvență transcutanată.
Aceste efecte secundare dispar de obicei în câteva zile până la câteva săptămâni, dar sunt și reacții adverse (hiperpigmentarile) care pot dura luni sau chiar peste un an pentru a dispărea complet.

Reacții adverse care pot necesita tratament

Pot fi complicații mai puțin frecvente, dar care pot fi tratate. Acestea includ:
Inflamația – este, de obicei, ușoară, dar poate provoca umflături, căldură și disconfort în jurul locului de injectare. Administrarea unui antialgic și a unui antiinflamator sunt eficiente și cu rezultate rapide.
Formarea de cheaguri de sânge în vena tratată – necesită evacuarea printr-o mica puncționare cu acul, pentru a se evita hiperpigmentarea și disconfortul local.
Reacția alergică – este posibil să apară la soluția utilizată pentru tratament, dar acest lucru este foarte rar menționată în literatura de specialitate.

Primul consult

Înainte de procedură, pentru a beneficia de acest tratament, la primul consult se va face o evaluare a stării generale a sănătății. Afecțiunea trebuie să fie diagnosticată clinic și imagistic. Medicul vă efectuează în cadrul consultului medical, un examen clinic și se informează despre antecedentele dumneavoastră medicale.
 • Istoricul medical
La primul consult va fi necesar să aduceți toate documentele medicale pentru a oferi medicului un istoric medical cât mai exact, date despre bolile recente sau afecțiuni medicale existente (cum ar fi afecțiunile cardiace, diabetul zaharat, tulburările de coagulare sau antecedente de tromboze venoase) și  informații despre alergiile medicamentoase sau la alte substanțe pe care le aveți.
Faceți o listă a medicamentelor și suplimentelor pe care le luați în prezent, precum și simptomele pe care le simțiți.
Medicamentele sau suplimentele pe care le luați, în special aspirina, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), anticoagulantele sau suplimentele pe bază de plante, pot fi întrerupte pentru o anumită perioadă de timp, înainte de procedură, pentru a reduce echimozele. Preparatele cu fier trebuie, de asemenea,  întrerupte pentru a se evita apariția hiperpigmentarii.
Scrieți orice întrebări pe care le aveți înainte de procedura și aduceți-le la primul consult.  Asigurați-vă că înțelegeți răspunsurile medicului.
 • Examenul clinic
Medicul vă va examina picioarele pentru a verifica semnele oricăror condiții care stau la baza apariției venectaziilor sau venelor varicoase. În urma examenului clinic medicul poate recomanda efectuarea unor investigații imagistice Eco Doppler și a unor analize medicale.
 • Diagnosticul imagistic
Ecografia Doppler Duplex venoasă se bazează pe identificarea anatomiei venoase a membrului inferior, cu identificarea valvelor venoase insuficiente, putând astfel ghida eficient tratamentul. Este o investigație imagistica nedureroasa care utilizează unde sonore pentru a produce imagini ale structurilor din interiorul corpului. în cazul în care exista o insuficientă venoasă care stă la baza apariție acestor telangiectazii, scleroterapia se va efectua după suprimarea refluxului din venele respective prin mici flebectomii, tratament endovenos sau chirurgical.

Cum trebuie să vă pregătiți pentru procedură?

Cu 24 de ore înainte de procedură se va evita rasul pilozității de pe picioare. Se va putea utiliza o cremă depilatoare, dacă este necesar.  Nu se vor aplica creme sau uleiuri hidratante pe picioare. Este recomandată   purtarea unei perechi de pantaloni scurți în timpul procedurii, pentru un plus de confort, astfel încât picioarele să fie expuse.

Scleroterapia asistată Veinlite LEDX ®

Pentru telangiectazii este preferată scleroterapia cu soluție lichida sub vizualizare directă cu ochiul liber sau, cel mai indicat cu ajutorul dispozitivului Veinlite LEDX ®. Acest  dispozitiv este special conceput pentru vizualizarea telangiectaziilor și a vaselor de sânge superficiale și utilizează o tehnică patentata de transiluminare pentru a obține un contrast mai mare intre vasele de sânge și țesut.
Sunt vizualizate mai bine întreaga gama de viscozități, precum și venele situate mai profund sub piele, cele care le alimentează, asigurându-i-se astfel  un tratament eficient și în siguranță.

Scleroterapia cu spumă sub ghidaj Ecografic

Pentru venele reticulare și varicele de dimensiuni medii, este  indicată  scleroterapia cu spuma.
Scleroterapia cu spumă este o variantă a scleroterapiei, in care substanța sclerozantă este introdusă sub formă de spumă. Spuma se obține prin combinarea substanței sclerozante cu gaz ( în acest caz aer), după treceri repetate ale substanței dintr-o seringă în alta printr-un conector.  Spre deosebire de soluția lichida de sclerozare, spuma creste suprafața de contact între substanță și peretele venos, folosindu-se cantități mai mici de agent sclerozant.
Scleroterapia cu spumă injectata sub ghidaj ecografic este realizată pentru controlul abordării venelor mai profunde care nu sunt vizibile sau sunt slab vizibile la suprafața pielii. Este utilă pentru evitarea injectării intra arteriale a substanței. Procedura este potrivită nu numai pentru eliminarea venelor reticulare, dar și pentru tratamentul venelor varicoase mai dilatate, chiar și pentru rezolvarea viscozităților tronculare.

Cum se desfășoară procedura și la ce vă puteți aștepta

Pentru procedură, veți sta în decubit dorsal(culcat pe spate). Se vor dezinfecta zonele vizate și apoi se vor efectua injectările cu un ac foarte fin, prin care va fi introdusă substanța chimica sclerozantă în vena afectată.  Soluțiile utilizate în mod tipic în scleroterapie sunt: polidocanolul 0,5-3%, tetra decil sulfat de sodiu, etc., care acționează prin iritarea peretelui intern al venei, determinând-o să se închidă și să blocheze pătrunderea  fluxului de sânge, astfel încât, acesta va fi redirecționat către venele sănătoase. Injectarea ar putea dura câteva secunde sau minute.
Pentru telangiectazii se folosește de obicei forma lichida, iar atunci când sunt  implicate venectaziile sau vene mai mari este utilizată versiunea cu spumă a soluției, care tinde să acopere mai mult suprafață interna a peretelui intern venos decât lichidul. În acest caz, scleroterapia va fi ghidată cu ultrasunete, pentru un plus de siguranță în injectarea  venelor superficiale care sunt situate mai profund sub piele și nu sunt vizibile.
După injectarea soluției, pe locurile de injectare se pot aplica mici comprese locale, iar după terminarea tratamentului, un bandaj compresiv cu o fașă neelastică.

Cât durează tratamentul?

Tratamentul poate să dureze intre 15 minute până la 30 de minute.  Numărul de tratamente necesare diferă de la persoana la persoana în funcție de amploarea afectării venoase ( mărimea venei sau a venelor tratate- cantitatea de substanță fiind limitata pentru o anumita zona și pe sesiune de tratament). O medie de trei pană la patru tratamente sunt necesara în majoritatea cazurilor. Sesiunile se fac la interval de 6-8 săptămâni pana când se obțin rezultatele dorite. În cele din urmă, venele vor deveni țesut cicatricial și vor dispărea, fiind resorbite de către organism.

După procedură

Veți putea să vă ridicați și să vă plimbați imediat după procedură. Mișcarea picioarelor este importantă pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge.
Nu există perioade de întrerupere a activității zilnice. Majoritatea persoanelor sunt în stare să se întoarcă să reia majoritatea activităților imediat după tratament.
Deși unele soluții conțin un anestezic local denumit lidocaină și procedura ar trebui să fie în general nedureroasă, sunt însă cazuri în care se poate  menționa un disconfort sau crampe temporare de-a lungul venelor. Acestea  răspund eficient la tratamentul antialgic și compresiv.
Veți fi instruit și vi se va indica să purtați ciorapi de compresie pentru o perioadă de până la două sau trei săptămâni de la începerea procedurii. Aceștia au rolul  de a păstra venele închise și de a preveni acumularea  sângelui, de a reduce riscul flebitei chimice simptomatice(trombozei venoase superficiale) și pentru menținerea fluxului venos profund optim ce va reduce riscul apariției trombozei venoase profunde.
Ar trebui să  evitați  exercițiile fizice intense, sauna și băile fierbinți timp de o săptămână. De asemenea, ar trebui să evitați lumina directă a soarelui, deoarece inflamația provocată de injecții, combinată cu expunerea la soare, poate duce la apariția de pete pigmentare maronii în zonele tratate.

Rezultatele

La aproximativ o săptămână și apoi la o lună după procedură veți fi chemat pentru efectuarea unui control de verificare a succesului procedurii și se va decide dacă sunt necesare alte sesiuni. Intervalul în care se recomandă efectuarea următoarei  sesiunile de tratament este de  aproximativ 4-6 săptămâni.
Fiecare sesiune de scleroterapie are în mod obișnuit efectul de eliminare a 50 până la 80% din venectaziile injectate. Venele varicoase mai mici și vene spider răspund cel mai bine la scleroterapie si radiofrecventa transcutanată. Venele tratate răspund în marea majoritate imediat la tratament, dar în general, rezultatele pot apare în trei până la șase săptămâni. Vasele mai mari pot necesita trei până la patru luni pentru a dispărea. Cu toate acestea, pot fi necesare mai multe tratamente pentru a se obține rezultatele optime.
Pentru vasele varicoase mari cele mai eficiente sunt metodele de tratament ablativ intervențional endovenos sau chirurgical. Câteva (mai puțin de 10%) dintre persoane cu telangiectazii nu răspund la injecții, caz în care este indicată radiofrecvența transcutanată prin termocoagulare, pentru eliminarea lor.
Venele care răspund la tratament nu reapar, dar pot apărea vene noi în alte zone. Scleroterapia nu garantează ca nu vor exista urme vizibile sau efecte secundare după procedura. Studiile actuale ale eficientei tratamentul telangiectaziilor și venelor varicoase indica faptul că scleroterapia are o rată generală de succes de aproximativ 60 până la 80% în eliminarea venelor tratate. Persoanele cu antecedente de telangiectazii au tendință sa dezvolte altele noi, care vor necesita tratament ulterior.
Se recomandă reexaminări  periodice, astfel încât orice vene noi care se dezvoltă varicos să poată fi injectate înainte de a fi prea mari sau prea numeroase.
Pentru a evita apariția complicațiilor, nu ezitați sa apelați la un consult de Chirurgie Vasculara și evaluare ecografică Doppler vasculară pentru a beneficia de cel mai adecvat tratament pentru afecțiunea dumneavoastră.
vascular-renew

      Clinica Vascular Renew va fi închisă în perioada 5 septembrie -16 Octombrie inclusiv și se va redeschide pe 17 Octombrie.

Pentru programări sau întrebări ne puteți contacta utilizând formularul de pe site și vom reveni de îndată ce putem cu răspuns către dumneavoastră.