
"Faptul că venele inestetice pot fi eliminate printr-o intervenție extrem de simplă, îi face pe pacienții mei să regrete că nu au rezolvat această problemă mai devreme"
Dr. Mihaela BaciuScleroterapia
Asistată Veinlite LEDX ® & Cu spumă sub ghidaj Ecografic
Ce este scleroterapia?
Scleroterapia este tratamentul prin care sunt tratate eficient telangiectaziile sau „vene spider” și venele reticulare și constă în injectarea unei soluții direct în venă. Soluția de scleroterapie determină o reacție inflamatorie controlata ce va duce la închiderea acesteia, direcționând sângele să treacă prin venele sănătoase. Vena tratată este reabsorbită în țesutul local și în cele din urmă dispare.
Substanța optimă de scleroză este cea care induce distrugerea întregului endoteliu. Tromboza singură nu va elimina vasele deoarece endoteliul intact conține activator de plasminogen tisular ce poate dizolva trombii și poate duce la recanalizare. Substanța ideală de scleroză trebuie să provoace distrugerea locală a endoteliului(stratul intern al venei), extinzând destrucția la întregul perete venos, cu formarea minimă a trombilor.
În funcție de mărimea venelor afectate, scleroterapia poate fi realizata cu soluție sclerozantă sub forma lichidă sau spumă.
Există trei tipuri de vene superficiale care se pretează la această metodă:
-
Telangiectaziile (acele firișoare mici, roșiatice de la suprafața tegumentului, care au un diametru foarte mic, sub 1 mm),
-
Venectaziile (firișoarele albastre, ceva mai mari, până la 1 și 2 mm)
-
Venele reticulare ( venele care au un diametru între 2-4 mm și sunt mai închise la culoare, albastru cianotic).
După scleroterapie, venele tratate tind să se estompeze în câteva săptămâni, deși sunt cazuri când dispariția lor poate dura o lună sau mai mult pentru a se vedea rezultatul complet. În unele cazuri, pot fi necesare mai multe tratamente de scleroterapie.
Este o procedură care tratează venele dilatate vizibile existente la un moment dat și care nu are efect profilactic de prevenire a apariției altor dilatații venoase.
Când este indicată?
Scleroterapia este adesea realizată pentru a elimina venele inestetice, simptomele neplăcute și a îmbunătății aspectului pielii.
-
Telangiectaziile, venectaziile și venele reticulare
-
Prevenirea posibilelor complicații ale varicelor(de exemplu, sângerarea din vena varicoasă).
-
Vene perforante colaterale incompetente.
-
Altele varice: perivulvare, scrotale, perete abdominal, brațe și fata.
De asemenea, procedura poate îmbunătăți simptomele asociate, cum ar fi:
-
durerile
-
pruritul
-
senzația de arsură
-
senzația de picioare neliniștite
-
Contraindicații absolute:
-
Bolile sistemice severe: cancer, leucemie, SIDA, coagulopatii etc.
-
Alergii: la substanța sclerozantă
-
Infecții locale sau sistemice
-
Tromboza venoasă superficială (tromboflebita sau flebita)
-
Trombofilia cu antecedente de tromboză venoasă profundă(TVP)
-
Edemul membrului ce urmează să fie tratat
-
Boala ocluzivă arterială periferică sau arterită in stadiile avansate
-
Sarcina și alăptarea.
-
Obezitatea: eficiența scade datorită presiunii venoase crescute
-
Cardiopatii
-
Persistenta foramen ovale
-
Nefropatii
Dacă sunteți gravidă sau alăptați, se recomandă să amânați efectuarea scleroterapia sau amânati un tratament intervențional al varicelor după aceasta perioadă. Medicul chirurg vascular vă poate recomanda cele mai eficiente măsuri pentru reducerea apariției venectaziilor și agravarea bolii varicoase.
Care sunt riscurile?
Scleroterapia este o procedură destul de sigură, cu câteva complicații.
Efectele secundare temporare – sunt date de unele reacții care pot apărea la locul injectării și includ:
-
Vânătăile la locul puncției
-
Zone roșii
-
Răni mici la nivelul pielii
-
Leziuni cutanate pigmentate de culoare maronie care ar putea lăsa o cicatrice mică sau hiperpigmentare sub formă de linii neregulate sau pete
-
Apariția unor vinișoare mici, fine, roșiatice, neobservate înainte de tratament ce apar ca urmare a răspunsului țesuturilor la lipsa locala de oxigen. Ele se pot trata eficient prin termocoagulare cu unde emise de un aparat de Radiofrecvență transcutanată.
Aceste efecte secundare dispar de obicei în câteva zile până la câteva săptămâni, dar sunt și reacții adverse (hiperpigmentarile) care pot dura luni sau chiar peste un an pentru a dispărea complet.
Reacții adverse care pot necesita tratament
Pot fi complicații mai puțin frecvente, dar care pot fi tratate. Acestea includ:
Inflamația – este, de obicei, ușoară, dar poate provoca umflături, căldură și disconfort în jurul locului de injectare. Administrarea unui antialgic și a unui antiinflamator sunt eficiente și cu rezultate rapide.
Formarea de cheaguri de sânge în vena tratată – necesită evacuarea printr-o mica puncționare cu acul, pentru a se evita hiperpigmentarea și disconfortul local.
Reacția alergică – este posibil să apară la soluția utilizată pentru tratament, dar acest lucru este foarte rar menționată în literatura de specialitate.
Primul consult
Înainte de procedură, pentru a beneficia de acest tratament, la primul consult se va face o evaluare a stării generale a sănătății. Afecțiunea trebuie să fie diagnosticată clinic și imagistic. Medicul vă efectuează în cadrul consultului medical, un examen clinic și se informează despre antecedentele dumneavoastră medicale.
- Istoricul medical
La primul consult va fi necesar să aduceți toate documentele medicale pentru a oferi medicului un istoric medical cât mai exact, date despre bolile recente sau afecțiuni medicale existente (cum ar fi afecțiunile cardiace, diabetul zaharat, tulburările de coagulare sau antecedente de tromboze venoase) și informații despre alergiile medicamentoase sau la alte substanțe pe care le aveți.
Faceți o listă a medicamentelor și suplimentelor pe care le luați în prezent, precum și simptomele pe care le simțiți.
Medicamentele sau suplimentele pe care le luați, în special aspirina, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), anticoagulantele sau suplimentele pe bază de plante, pot fi întrerupte pentru o anumită perioadă de timp, înainte de procedură, pentru a reduce echimozele. Preparatele cu fier trebuie, de asemenea, întrerupte pentru a se evita apariția hiperpigmentarii.
Scrieți orice întrebări pe care le aveți înainte de procedura și aduceți-le la primul consult. Asigurați-vă că înțelegeți răspunsurile medicului.
- Examenul clinic
Medicul vă va examina picioarele pentru a verifica semnele oricăror condiții care stau la baza apariției venectaziilor sau venelor varicoase. În urma examenului clinic medicul poate recomanda efectuarea unor investigații imagistice Eco Doppler și a unor analize medicale.
- Diagnosticul imagistic