Ecografia Doppler vasculară

Ecografia Doppler Vasculară

Este o metoda imagistica prin care se poate evalua daca durerile pe care le aveți au ca si cauza afectarea arterelor, venelor sau vaselor limfatice

Ecografia Doppler Vasculară

Ecografia Doppler Vasculară este o metodă imagistică prin care se poate evalua  dacă durerile pe care le aveți au ca și cauză afectarea arterelor, venelor sau vaselor limfatice. Ea ajută la diagnosticarea  bolilor cardio-vasculare, fiind cea mai accesibilă tehnică care evaluează starea vaselor sanguine, putându-se repeta fără riscuri ori de câte ori este necesar.
Examinarea ecografică Doppler-duplex vasculară, utilizează ultrasunetele atât în studiul „în scară gri” care permite evidențierea anatomiei vasului (traiectul, diametrul, grosimea și structura pereților vasculari, prezența ateromatozei, a trombilor, etc.), cât și cea în Doppler pulsat sau ecografia „spectrală”, codificată color, care oferă o gama mult mai largă de informații, bazată pe identificarea particularităților de deplasare a sângelui (sensul de curgere, viteză, forma coloanei de sânge, variațiile presionale și debitul de sânge prin vas) și a diferențierii anumitor tipuri de patologii sau malformații.

Cum se desfășoară  examinarea ecografica Doppler vasculară?

Examinarea ecografică se face, de obicei, în urma unei programări prealabile. În ziua examinării este util ca pacientul să prezinte dosarul medical cu antecedentele medicale, chirurgicale, intervenționale sau documentele medicale, rezultatele și imaginile de la ultimele investigații imagistice (ecografie, radiologie convențională, imagistică secțională: CT = computer tomografie, IRM = imagistică prin rezonanță magnetică). Acestea pot permite evaluarea anumitor modificări patologice în timp.
Examinarea ecografică se desfășoară de obicei în poziția de decubit dorsal (culcat pe spate), lateral (dreapta și stânga) sau vertical (în picioare) și necesită abordul zonei evaluate. Astfel, îmbrăcămintea trebuie să fie ușor de îndepărtat, ușor de ridicat sau coborât, în funcție de zona respectivă.
Testul de evaluare cu ultrasunete, implică aplicarea unei sonde pe zona examinată, după aplicare în prealabil a unui gel transparent, ce facilitează traversarea undelor transmise în zona vizată. Sonda emite unde sonografice și recepționează informațiile din interiorul corpului, care apoi vor fi transmise aparatului care procesează  înregistrările  și  le va afișa sub formă de imagini  pe  ecranul ecografului.
În marea majoritate a cazurilor nu există nici o durere asociată cu acest test, doar o senzație de presiune ușoară a sondei, care nu este dureroasă, dar se poate percepe un disconfort ușor, dacă în  zona examinată există o patologie cu sensibilitate la atingere (tromboflebite, hematoame, echimoze locale).
Spune-ți medicului despre orice disconfort apare în cursul examinării!
În timpul examinării se pot auzi anumite sunete sau zgomote ritmice (pulsațiile inimii), care reprezintă utilizarea tehnologiei Doppler pentru evaluarea fluxului sangvin în zona explorată.
După finalizarea evaluării, gelul va fi îndepărtat cu un șervețel, acesta nelăsând urme pe haine sau senzații neplăcute pe corp. Imediat după examinare se pot reluare activitățile obișnuite.

De ce este recomandată ecografia Doppler arterială?

Ecografia Doppler arterială evaluează statusul arterelor și stabilește dacă există depuneri ateromatoase (lipidice calcificate), care îngustează sau obstruează lumenul la nivelul arterelor (carotide, vertebrale, subclavii, membrele superioare sau inferioare, aorta abdominală și ramurile acesteia), facilitând  diagnosticul în  arteriopatiile obstructive periferice și reevaluarea  după  tratamentul medicamentos, intervențiile endovasculare sau chirurgicale.
Depistarea îngustării lumenului arterelor de către trombi (cheaguri de sânge) sau arterioscleroză (depuneri de lipide impregnate cu calciu si alte celule), pot pune în pericol viața prin patologia pe care o pot induce: accidente vasculare, embolii pulmonare sau chiar amputația membrelor  afectate.

› Ecografie Doppler artere carotide și vertebrale

Recomandată dacă aveți

 • Dureri de cap
 • Amețeli
 • Pierderi de cunoștință
 • Accidente vasculare ischemice


Plăcile de aterom dezvoltate la nivel carotidian pot determina simptomele enumerate. Nu le neglijați!

› Ecografia Doppler a aortei abdominale și ramurilor sale

Recomandată dacă aveți

 • durere colicativă periombilicală sau subcostală, care apare postprandial (după masă) și durează până la 3 ore, la un pacient cu ateroscleroză
 • durere periombilicală apărută brusc – datorită trombozei sau emboliei arterelor abdominale
 • formațiune pulsatilă intraabdominală – se poate stabili diagnosticul anevrismului de aorta abdominală, stabilirea indicației operatorii și urmărirea modificării diametrului acesteia în timp
 • evaluare preoperatorie și monitorizarea după intervenții printr-o procedură intervențională sau chirurgicală (bypass).

Ecografia Doppler a vaselor abdominale este importantă deoarece ateroscleroza afectează în general tot organismul, astfel, aorta și ramurile ei.

› Ecografie Doppler arterială a membrelor inferioare

Recomandată dacă aveți

 • Greutate în picioare, o durere ușoară sau severă a piciorului în timp ce va plimbați sau urcați scările
 • Aveți răni la picioare care nu se vindecă
 • Colesterol și trigliceride crescute
 • Aveți diabet zaharat, hipertensiune, afecțiuni cardiace
 • Nevoie de terapia compresivă cu ciorap de compresie

S-ar putea să suferiți de boală arterială periferică – arteriopatie obliteranta.

Nu așteptați!

Detectarea precoce și tratamentul în timp util al bolii arterei periferice sunt esențiale.
Dacă sunt lăsate nediagnosticate și netratate, bolile vasculare arteriale au o evoluție  progresivă și pot duce la accidente vasculare cerebrale ischemice cu hemipareze sau deficite motorii, amputație de membre inferioare, etc., de aceea, vă îndemn să vă informați, să fiți consultat, evaluat  și să începeți cât mai devreme să urmați un tratament adecvat.

De ce este recomandată ecografia Doppler venoasă?

Procedura este o investigație  neinvazivă, bazată pe folosirea ultrasunetelor, cu ajutorul căreia se vizualizează atât sistemul venos superficial cât și cel profund.
Ecografia combinată cu metoda Doppler aduce informații suplimentare  permițând  măsurarea vitezei de circulație a sângelui ce traversează venele respective, cu depistarea extensiei refluxului, urmărirea ramurilor varicoase, localizarea venelor comunicante între sistemul venos superficial și cel profund, diagnosticul  bolii venoase, evidențierea recidivelor după tratamentul intervențional, diagnosticul trombozelor venoase profunde și urmărirea evoluției sub tratamentul anticoagulant.

› Ecografia Doppler venoasă a membrelor inferioare

Recomandată dacă aveți

 • Dureri și picioarele umflate după statul îndelungat pe scaun sau în picioare
 • Vene dilatate varicos: telangiectazii, vene „spider”, vene reticulare, varice
 • Gambe pigmentate maroniu sau răni care nu se vindecă
 • Varice și ulcer varicos
 • Crampe musculare la nivelul coapselor sau gambelor
 • Edemul unilateral al membrului
 • Tromboza venoasă superficială (Tromboflebita)
 • Tromboza venoasă profundă, cu monitorizarea evoluției sub tratament anticoagulant
 • Intervenție chirurgicala asupra pelvisului sau membrelor inferioare

› Ecografie Doppler pentru efectuarea și evaluarea fistulei arteriovenoase

Recomandată dacă aveți

 • Insuficiență renală cronică și trebuie să urmați un tratament de hemodializă!
 • O fistulă arteriovenoasă de acces la hemodializă care nu mai funcționează eficient

Evaluarea ecografică Doppler a arterelor și venelor la membrele superioare este esențială.
Chirurgul  Vascular vă va evalua sistemul vascular și vă va recomanda în urma ecografiei Doppler  opțiunile de acces vascular  pentru efectuarea  tratamentului de substituție renală!

› Ecografie Doppler  vasculară  pentru montarea unei camere implantabile (port-a-cath) pentru nutriție intravenoasă sau chimioterapie

Recomandată dacă aveți

 • Aveți nevoie de nutriție parenterală
 • Aveți nevoie de efectuarea perfuziilor sau tratamente injectabile pentru perioade lungi de timp
 • Vei urma un tratament de chimioterapie

Accesul  la vene  este foarte important pentru: efectuarea perfuziilor  sau tratamentelor injectabile intravenoase, recoltarea sângelui, analize medicale, tratamentul cu citostatice,etc.
Prima etapă înaintea montării unui camere implantabile (port-a-cath) este evaluarea venelor cervicale și a membrelor superioare, ce v-a determina permeabilitatea și dimensiunilor acestor vene, pentru că procedura să se efectueze cât mai eficient, fără complicații.

Întrebări frecvente

Cum  mă  pregătesc?

Ecografia Doppler arterială și venoasă la nivelul membrelor superioare și inferioare nu necesită o pregătire specială.
Pentru ecografia Doppler abdominală este de preferat evitarea, cu cel puțin o zi înainte, a alimentelor în exces, foarte grase sau care determină flatulență(gaze intestinale exagerate).
Pentru evitarea aerocoliei (balonării) care poate interfera cu examinarea ecografică, se recomandă o dietă specială timp de câteva zile, eventual și anumite medicamente (De ex.: Sab Simplex, Espumisan sau Debridat, 1 cpr x 3/zi în ziua precedentă și 1 cpr cu 3 ore înaintea examinării) cu rol de îmbunătățire a absorbției gazelor digestive. Recomandarea va fi dată de către medic.
Îmbrăcămintea trebuie să fie ușor de îndepărtat, ușor de ridicat sau coborât, în funcție de zona respectivă.
Pentru confortul dumneavoastră, este recomandat să purtați un slip de baie sau lenjerie intimă netransparentă și adaptată la examinarea arterelor sau venelor membrului inferior (explorarea acestor vase de sânge începe de la nivelul plicii inghinale).

Cât durează?

Durata examinării este variabilă, depinde de numărul zonelor explorate, suprafața acestora, complexitatea leziunilor întâlnite, dificultatea abordului (artefactele date de existența gazelor digestive, obezitate, pansament, cicatrici retractile, sensibilitatea dureroasă a zonei, etc).
De exemplu o ecografie de control sau monitorizare la o perioadă scurtă după examinarea inițială, pentru identificarea modificării unui singur parametru (e.g. prezența cheagurilor de sânge sau reluarea fluxului sanguin după tratamentul anticoagulant) poate dura doar 5-10 minute, pe când, prima examinare este mai laborioasă și implică mai multe segmente, astfel se poate ajunge și la 60 minute.

Este dureroasă?

Testul implică evaluarea cu ultrasunete, care presupune mutarea unei sonde ultrasunete peste piele în timp ce imaginile sunt înregistrate pe un ecran. Prin urmare, de obicei, nu există nici o durere asociată cu acest test.
Examinatorul va efectua cu sondă aplicată ferm pe suprafața examinată mișcări de rulare (sus-jos, stânga-dreapta), rotație, angulare (răsucire) și diferite grade de apăsare în funcție de zona evaluată și de dificultatea abordului acesteia. Rar aceste manevre pot declanșa un oarecare disconfort( senzație de rece și/sau umed, de apăsare,  necesitatea de a stă nemișcat o perioadă mai lungă) și foarte rar durere, dacă în zona examinată există o patologie cu sensibilitate la atingere (tromboflebite, hematoame, echimoze locale). Medicul va modula examinarea astfel încât disconfortul să fie minim.

Este necesară o ședere în Spital?

Aceasta este o procedură care se efectuează în cabinetul medical, în ambulatoriu. Nu este necesar un timp de recuperare după o evaluare cu ultrasunete.

Rețineți!

Ecografia Doppler vasculară nu implică nici un risc, se poate repetă oricând este necesar, iar activitatea poate fi reluată imediat.
Dacă sunt lăsate nediagnosticate și netratate, bolile vasculare arteriale au o evoluție  progresivă și pot duce la accidente vasculare cerebrale ischemice cu hemipareze sau deficite motorii, amputație de membre inferioare, etc., așa că vă îndemn să vă informați, să fiți evaluat  și să începeți cât mai devreme să urmați un tratament adecvat.