Tromboza venoasă profundă caracterizată prin prezenței unui cheag de sânge într-o venă a sistemului venos profund a corpului. Cheagul poate bloca parțial sau complet fluxul de sânge prin venă.
Majoritatea TVP apar la nivelul membrelor inferioare, în gambă, coapsă sau pelvis, deși se pot forma și în alte părți ale corpului, inclusiv braț, creier, intestine, ficat sau rinichii.

Care sunt simptomele?

Simptomatologia  TVP poate varia de la absența simptomelor sau a unor modificări ușoare care sunt neglijate, până la edemul masiv al extremității, cu cianoză și gangrenă (phlegmasia cerulea dolens).
De cele mai multe ori  apar:
–           durere spontană sau provocată prin palparea gambei și la mers
–           umflarea gambei
–           roșeață, sensibilitate, febră
–           vene superficiale proeminente și durere la  dorsi-flexia pasivă a piciorului
–           afectarea circulației sanguine poate face dificil sau imposibil mersul.

Cum se produce  tromboza  venoasă profundă?

Tromboza venoasă  se poate produce uneori fără un factor declanșator evident. Este favorizată  de stagnarea sângelui la nivelul venelor, prezența  unor anomalii de coagulare a sângelui dobândite genetic sau datorată anumitor afecțiuni (hipercoagulabilitatea) și de leziuni ale peretelui intern venos.

Ce poate determina apariția  trombozei  venoase profunde?

Numeroși factori pot contribui la dezvoltarea cheagurilor de sânge în sistemul venos profund.  Aproximativ 47% din pacienții cu TVP au unul sau mai mulți factori de risc:
  • vârsta înaintată (peste 60 de ani)
  • boli autoimune
  • boli moștenite sau dobândirea unor tulburări de coagulare a sângelui (hipercoagulabilitate,  vasculită, trombofilie)
  • tromboza venoasă superficială
  • venele  varicoase
  • prezența de cateterul venos central sau stimulator cardiac
  • intervenții chirurgicale (micul bazin)
  • traumatisme, fracturi (imobilizarea unui membru în ghips)
  • persoanele imobilizate la pat
  • deshidratarea
  • pacient cu boala malignă
  • boli neurologice cu pareza membrelor
La  femei factorii de risc includ :
  •     sarcina
  •     administrarea de contraceptive orale
  •     administrarea de terapie de substituție hormonală

Cum puteți afla dacă  simptomele apărute sunt  datorate unei tromboze venoase profunde?

Diagnosticul  trombozei venoase profunde presupune examenul clinic, ecografia Doppler  vasculară și teste sanguine.
Ecografiei Doppler-duplex a sistemului arterial și venos este esențială pentru a determina atât prezența cheagurilor în sistemul venos profund, cât și starea arterelor (pentru  a se putea indică, sau nu, terapia compresivă).
În cazul suspiciunii unei tromboze înalte (în venele abdominale), sunt necesare investigații suplimentare care pot include: venografia (CT sau RM) și teste sanguine specifice pentru hipercoagulabilitate (D- dimer, proteină S, proteină C, etc.).

Cum se tratează?

Tromboză venoasă profundă reprezintă o urgență medicală a cărui tratament trebuie început imediat:
–    administrarea de anticoagulante injectabile (intravenos sau subcutanat, pentru a preveni progresia cheagului), urmată de administrarea de anticoagulante pe cale orală pentru o perioadă de câteva luni până la un an sau mai mulți  în funcție de sediul, extinderea trombozei și bolile asociate.
–     antiinflamatoare sub protecție gastrică
–     venotrofice (Detralex sau Coreflux sau Devaricid, Vessel Due,etc)
Este recomandată purtarea ciorapilor elastici cu compresie progresivă care vor reduce simptomatologia, vor preveni extinderea  trombozei  și apariția sindromului posttrombotic. Sunt de asemenea o formă simplă, sigură și eficientă de prevenire a recurențelor.  Aceștia sunt contraindicați dacă este asociată o arteriopatie  periferică obstructivă moderată sau severă.

Ce se întâmplă în cazul în care nu este tratată TVP?

Cele mai frecvente complicații în ordinea gravității sunt:
  • embolia pulmonară, care apare că urmare a desprinderii din cheagul odată constituit, de fragmente care ajung  în cavitățile  cardiace drepte și de aici în plămâni, blocând circulația în vasele pulmonare. Este complicația cea mai de temut, datorită riscului letal pe care îl induce.
  • insuficiența venoasă cronică
  • sindromul postflebitic(post trombotic)
Fără tratamentul adecvat, TVP a membrului inferior este asociată cu un risc de embolie pulmonară fatală de 10%.
Tratamentul este destinat în primul rând pentru prevenirea emboliei pulmonare,  pentru ameliorarea simptomelor, prevenirea recidivei trombozei, a insuficienței venoase cronice și a sindromului posttrombotic.

Cum puteți preveni apariția acestor complicații?

Măsurile profilactice sunt esențiale și pot fi folosite înainte și după anumite proceduri sau evenimente ce cresc riscul de apariție a trombozei venoase profunde.

Ce se poate face…

– să folosiți ciorapii de contenție pentru a preveni tromboza, dacă aveți un risc crescut de a face boală;
– să urmați recomandările medicului  de administrare a tratamentului anticoagulant, prescris în toate situațiile de risc (postoperator, fracturi, tromboze în antecedente, etc.);
– să va ridicați din pat cât mai curând  după o intervenție chirurgicală sau o boală, în functie de recomandarea medicului. În cazul în care este indicată mobilizarea la pat, se pot face exerciții care să implice mușchii gambei (rotații, flexii, contracții musculare voluntare, etc.);
– să evitați zborurile lungi cu avionul. Acestea au un risc crescut de a dezvoltă tromboză venoasă profundă, chiar și la persoanele care nu au factori de risc. Mulți medici recomandă folosirea ciorapilor compresivi în cazul zborurilor mai lungi de 4 ore. Pe parcursul acestora se indică ridicarea de pe scaun cu efectuarea câtorva mișcări la fiecare ora, mișcări ale gambelor la fiecare 20 de minute, exerciții fizice care să implice membrele inferioare pentru a îmbunătăți circulația la acest nivel. Se pot face mișcări ale degetelor picioarelor sau a gleznei și piciorului care să întindă mușchii gambei și apoi să-i relaxeze. Aceste exerciții sunt în special importante când persoana este obligată să mențină o anumită poziție pentru o perioada mai mare de timp. Persoanele care au risc crescut de a dezvoltă tromboze ar trebui  să se prezinte la medic  înainte de a efectua un zbor mai  lung cu avionul.
– să va hidratați corespunzător, cu cel puțin doi litri de apă zilnic, pentru a evita deshidratarea și favorizarea formării trombilor, mai ales, dacă ați fost diagnosticați cu tulburări de coagulare, trombofilii, etc.
Pentru o programare la un consult de Chirurgie Vasculară, Ecografie Doppler  și Tratament vă puteți programa la numărul de telefon  0770246556 sau online la adresa office@vascular-renew.ro
În cazul programărilor online vom reveni în cel mai scurt timp cu o confirmare.
vascular-renew

      Clinica Vascular Renew va fi închisă în perioada 1 mai - 30 iunie inclusiv și se va redeschide pe 1 iulie.

Pentru programări sau întrebări ne puteți contacta utilizând formularul de pe site și vom reveni de îndată ce putem cu răspuns către dumneavoastră.