Terapia Compresiva - Ciorapii de compresie

Protejează-ti picioarele! Ai nevoie de ele!

Prin asigurarea unei presiuni mai mari asupra piciorului și a gleznei decât a gambei, compresia crește funcția și eficiența muschilor gambei și diminuează edemul. Terapia compresivă, asigurată prin purtarea ciorapului compresiv sau prin asigurarea unei compresii cu ajutorul unor feși inelastice care  prin  contracararea presiunii crescute din interiorul venelor poate fi singurul tratament care să ajute vindecarea și să încetinească progresia bolii venoase. Este tratamentul medical folosit cel mai adesea pentru încetinirea evoluției afecțiunilor venoase.
Ciorapii de compresie medicală dispun de o tehnologie complexă de producție ce asigură o comprimare graduală a piciorului, ceea ce înseamnă că este mai mare la nivelul gleznei și scade progresiv cu exactitate bine stabilită către coapsă, ajutând la scăderea refluxului sanguin către picior, a stagnării sângelui acestuia în venele dilatate și împiedicării acumulărilor de apă la gleznă și gambă (apariția edemelor), realizându-se condițiile hemodinamice favorabile pentru ameliorarea refluxului sanguin și descărcarea venelor. Au o formă anatomică comodă, ce urmărește atât partea estetică precum și partea medicală a procesului, prin păstrarea elasticității și compresia în timpul mișcării.
Ciorapii sunt rezistenți la acțiunea diferitelor unguente și creme care pot fi utilizate complementar în boală venoasă (telangiectazii, vene „spider”, vene varicoase)
Acești ciorapi trebuie purtați zilnic. Sunt într-o varietate de stiluri, culori și grad de compresie.
În cazul în care sunteți însărcinată, achiziționați-vă ciorapi de contentei medicală special conceputi sau cu bandă elastică care asigura o compresie graduală, din primele luni de sarcina. Acest lucru nu numai că va ajută la reducerea simptomelor, dar va contribui, de asemenea, la reducerea  oricăror umflături  de la nivelul gleznelor pe parcursul sarcinii. Ciorapi fabricați special pentru perioada de graviditate sunt concepuți să nu exercite presiune abdominală.

Când sunt indicați:

  • în cazul varicelor și edemelor moderate
  • prevenirea apariției insuficienței venoase
  • după anumite proceduri ne-chirurgicale (după scleroterapie, endovenoase, etc.)  sau chirurgicale(miniflebectomi),  pentru a ajută la vindecare și a preveni recidivele.
  • după o intervenție chirurgicală, pentru prevenirea trombozei venoase
  • persoanelor cu greutatea corporală peste limitele normale (IMC 30)
  • persoanelor care petrec mult timp în picioare, pe scaun sau care sunt nevoite prin specificul profesiei să ridice constant greutăți.
  • la persoanele cu limfedem, pentru limitarea creșterii în diametru a membrului afectat
Avantaje: eficientă dovedită prin studii clinice.
Dezavantaje: lipsa de complianță în ai purta pe termen mai lung, mai ales în cazul ciorapilor cu grad de compresie ridicat (peste 22 mmHg)

Contraindicați la pacienții cu:

  • arteriopatie periferică severă
  • neuropatie periferică severă
  • dermatită sau alte afecțiuni dermatologice localizate la membrele inferioare.
Cum funcționează: oferă suport fizic pereților venei, împiedicând dilatarea acestora și împiedicând stagnarea sângelui. Ciorapii compresivi contribuie la îmbunătățirea acțiunii pompei musculare gambiene  prin  exercitarea  unei  presiuni externe asupra mușchilor și vaselor de sânge.
Astfel, scad hipertensiunea venoasă, reducând circumferința membrului respectiv  prin diminuarea cantității de lichid extravazat din vene,  scăzându-se astfel edemul, îmbunătățindu-se astfel, atât circulația arterială la acest nivel cât și reducerea simptomelor.

Mărimea ciorapilor este importantă! Cum va măsurați!

Tipul de compresie al ciorapilor este în- mmHg.
Cu cât este mai mare valoarea, cu atât este mai mare presiunea.
sub 18 mmHg : Pentru uz general pentru persoanele sănătoase, pentru locuri de muncă cu activități în picioare și pentru locuri de muncă în care, în timpul zilei există puțină activitate fizică.
18-21 mmHg : recomandati în boala venoasă C1-C3, pentru călătoriile lungi sau zbor la pacientii care au avut proceduri interventionale asupra venelor membrelor inferioare, antecedente de tromboza venoasa profundă și superficială.  Pentru a preveni tromboza și în tratamentul complementar după tromboza venoasă superficială și profundă, după tratamentele minim-invazive sau postoperator.
mai mult de 22 mmHg:  această compresie  sunt de obicei recomandați pentru a preveni formarea edemului, trombilor și vindecarea ulcerului venos.
Nu sunt recomandăți în caz de neuropatie periferică, arteriopatie periferică!
Recomandarea trebuie efectuată după consultul clinic și Eco Doppler vascular.
Este recomandabil să începeți să purtați ciorapi dimineața devreme când picioarele dvs. nu sunt atât de umflate.

Pentru cât timp trebuie folosiți?

Nedeterminat. În cazul unei activități ce presupune statul în picioare sau activitate de birou.
Dacă sunt recomandați a fi purtați după scleroterapie, proceduri intervenționale, nechirurgicale sau chirurgicale, medicul va recomanda gradul de compresie și perioada de timp în funcție de gradul afecțiunii si tipul de tratament efectuat.
Dacă recomandarea  este pentru o insuficientă venoasă, îi puteți purta în fiecare zi. Vă puteți relaxa picioarele acasă în timpul serii și în timpul somnului.
Că și în cazul majorității problemelor de sănătate, detectarea precoce a bolii este esențială. Cu cât sunteți diagnosticata în primele stadii de boală și  începeți un tratament adecvat, cu atât riscul de apariție a complicațiilor este mai scăzut.
vascular-renew

      Clinica Vascular Renew va fi închisă în perioada 5 septembrie -16 Octombrie inclusiv și se va redeschide pe 17 Octombrie.

Pentru programări sau întrebări ne puteți contacta utilizând formularul de pe site și vom reveni de îndată ce putem cu răspuns către dumneavoastră.