Insuficiența venoasă cronică

"Picioarele înfrumusețează si completează întregul corp.

Aveți nevoie de ele, nu le ignorați!"

Ce este insuficiența venoasă cronică?

Arterele noastre sunt responsabile de furnizarea de sânge oxigenat la toate organele vitale, lăsând marea noastră rețea de vene, responsabilă de direcționarea sângelui înapoi spre inimă, după ce au fost eliberate substanțele sale nutritive celulelor și s-au preluat metaboliții și toxinele celulare. Pentru a menține sângele în mișcare,  în sus și înapoi spre inimă, venele sunt prevăzute  cu un sistem de valve ce direcționează sângele. La această activitate contribuie și contracțiile musculare pentru a ajută la pomparea sângelui împotriva forței de gravitate.
Insuficiență venoasă apare atunci când aceste valve cu sens unic încep să se deterioreze. Mulți factori pot provoca insuficiență venoasă, inclusiv îmbătrânirea, moștenirea genetică, un stil de viață sedentar, perioadele prelungite de ședere sau în picioare și obezitate. Chiar și cei care trăiesc un stil de viață sănătos și activ nu sunt imuni la insuficiența venoasă, astfel, sunt  aproximativ 50% dintre bărbați și femei care o pot dezvoltă în timpul vieții. Îmbătrânirea este una dintre cele mai comune și inevitabile cauze de insuficiență venoasă, deoarece pereții venei pot slăbi și se pot dilată cu vârsta, determinând că valvele să nu se mai închidă corect și să permită revenirea înapoi a sângelui (refluxul).
Sângele acumulat în picioare din cauza insuficienței venoase, determină venele să  înceapă să se umple și să se umfle, creând vene varicoase, inestetice și uneori dureroase, care apar că niște protuberanțe de piele, roșii-vineții. În plus față de preocupările estetice, venele varicoase pot provoca dureri, umflături, dureri ușoare, iritații ale pielii și decolorare, ceea ce îi determină pe mulți pacienți să caute tratament pentru simptomele lor neplăcute.
Boala cronică venoasă, cuprinde modificările de structură și funcționale ale sistemului venos, de la cele fără impact fiziopatologic, cum sunt telangiectaziile sau venele spider, până la modificările severe date de apariția ulcerului varicos.

Care sunt cele mai frecvente cauze?

  • Boala varicoasă primară – dilatarea venelor superficiale  și  apariția incompetenței valvulare, că urmare a anomaliilor moștenite genetic  ale peretelui venos
  • Sindromul post-trombotic – complicație tardivă dată de prezența trombozei venoase profunde, unde chiar dacă cheagul de sânge se dizolvă parțial  și vena se recanalizează, de obicei valvele rămân afectate  și  apare o incompetentă atât a acestora, cât și a venelor perforante, ceea ce va duce la creșterea fluxului de sânge în sistemul venos superficial și va determină  apariția  venelor varicoase secundare.

Care sunt simptomele?

  • Durere la nivelul gambelor
  • Senzația de greutate a gambelor
  • Senzația de umflare a gambelor
  • Senzația de picioare neliniștite
  • Crampe musculare
De cele mai multe ori primul semn observat este dilatarea venelor superficiale, după mai mult timp petrecut în picioare, mult mai evidenta în a două parte a zilei. Apare senzație de greutate la nivelul membrului afectat, pacientul simte o greutate la nivelul piciorului respectiv, oboseală, chiar durere. În stadii mai avansate apare edemul (umflarea) membrului afectat.
Pe pielea edemaţiată, îngroșată apar zone pigmentate, o colorație maronie, datorită descompunerii pigmenților de hemoglobină, din sângele ajuns în afara lumenului vasului, că urmare a  hipertensiunii venoase. Între zonele pigmentate apar zone albe, unde pielea se subțiază și se atrofiază. Cu timpul, la nivelul pielii suferinde, că urmare a lipsei oxigenării țesuturilor, apare ulcerul venos, formă cea mai gravă a insuficienței venoase cronice.

Ce modificări apar la nivelul picioarelor?

Boala venoasă cronică are un spectru larg de prezentări și complicații, care, în corelație cu anatomia complexă a sistemului venos a membrului inferior  pot fi:
  • Modificări venoase de tip telangiectazic ( vene spider) și a venelor reticulare, care reprezintă dilatațiile celor mai superficiale vase tegumentare
  • Vene varicoase afectarea  ramurilor colaterale ale trunchiurilor venoase principale (vena  safenă mare și safenă mică)
  • Afectarea venelor sistemului venos superficial (atât a colateralelor, cât și a trunchiurilor venoase principale) sau profund, pot determina:  insuficiența venoasă cronică, tromboză venoasă superficială sau tromboză venoasă profundă
  • Insuficientă  venelor  perforante ce fac legătura între sistemul venos superficial și cel profund  duc la apariția  insuficienței venoase cronice
  • Malformațiile arterio-venoase congenitale sau dobândite(traumatisme,etc)
Sistemul venos poate fi afectat de modificări de coagulare (tromboze profunde sau superficiale), de dilatații permanente și neregulate (varice) sau de inflamații localizate la nivelul peretelui venos (flebite).

›  Telangiectaziile – venele spider

Telangiectaziile, dilatații vasculare care măsoară între 0,1- 1 mm în diametru, pot avea culoarea roșie (origine din porțiunea arteriolară a capilarului) și nu protuzionează deasupra tegumentului, sau pot fi de culoare albastră (origine venulară), adesea pot fi palpate la suprafață tegumentului ca urmare a creșterii presiunii venoase, dată de creșterea refluxului din rețeaua venoasă profundă.
Sunt de patru tipuri:
  • sinuoase (simple)
  • sub formă de arborizați
  • spider sau stelată
  • punctiforma (papulare)

› Venectaziile (venele reticulate / venele albastre)

Sunt dilatații venoase sub dermice, cu diametrul între 1 și 3 mm, cu traiect sinuos, ce pot alimenta telangiectaziile (vene sparte sau vene spider).  Sunt asimptomatice și trebuie diferențiate de un traiect venos normal mai accentuat al membrului inferior.

› Venele varicoase sau varicele

Varicele sunt dilatații venoase neregulate, cu aspect tortuos, diferențiate de  venele reticulate prin dimensiunea de peste 4 mm diametru  apărute ca urmare a creșterii presiunii din interiorul venei și a pierderii elasticității pereților venoși. Cel mai frecvent sunt afectate venele superficiale de la  membrele inferioare. Apariția lor reprezintă unul din semnele  bolii venoase cronice.

› Ulcerul venos

Între zonele pigmentate apar zone albe, unde pielea se subțiază, se atrofiază. Cu timpul, la nivelul pielii suferinde apare ulcerul  venos. Ulcerul venos apare la nivelul zonei expuse celei mai mari presiuni venoase și anume pe partea interioară a gleznei, pot fi de dimensiuni variate, fără un tratament adecvat tendința lor fiind spre agravare. Din cauza edemului, ulcerele de obicei sunt umede, și fără tratament secreția devine rapid colorată, galbenă și se supra infectează.

Cum evoluează dacă este netratată?

Simptomele venelor varicoase apar pe un spectru variat: de la cele mai superficiale vene(telangiectaziile), până  la ulcerul cronic sever(răni deschise care se vindecă cu dificultate). Până la 30% dintre bărbați și femei sunt afectați pe parcursul vieții de afectarea venoasă. Datorită modificărilor variate ale  venelor afectate și severității simptomelor, s-a stabilit un sistem de clasificare a bolilor venoase, care ajută la încadrarea diagnostica  și permite o standardizare a tratamentului în întreaga lume, denumită clasificarea CEAP (Clinical-Etiology-Anatomy-Pathophysiology)
Boala varicoasă netratată în primele stadii (primele două), determina în timp instalarea  insuficienței venoase cronice. În funcție de evoluția acesteia apar semnele și simptomele specifice fiecărui stadiu în parte.
CEAP înseamnă:
  • C linică- Cum arată vena pacientului?
  • E tiologie – Care este problema: moștenită sau altă cauză?
  • A natomie – Care sunt venele? Superficiale, profunde, perforante sau colaterale?
  • P fiziopatologie – În ce direcție curge sângele (normală sau anormală- este prezent refluxul) și dacă este blocat fluxul de sânge?
CEAP 0 – Nu există semne vizibile sau palpabile de boală venoasă.  Este stadiul asimptomatic, când încă nu sunt semne vizibile, dar anumite acuze pot ridică suspiciunea   unei insuficiențe venoase.
CEAP 1 –  Vene superficiale:  telangiectazii,  vene reticulare. Sunt prezente telangiectaziile (dilatația vaselor mici sau terminale cu  diametrul <1 mm, denumite și vene „în pânză de păianjen” sau spider), vene  reticulare  (vene dilatate albăstrui, subdermice, diametru 1-3 mm). Primele telangiectazii  apar de obicei sub gleznă pe partea medială a piciorului sau coapsă, fata supero-externă.
CEAP 2  –  Venele varicoase. Apariția venelor varicoase, dilatate, vizibile, când persoana, de multe ori acuză tensiune la nivelul membrului respectiv, crampe la nivelul gambelor sau în termeni populari ”cârcei”.
CEAP 3 –  Edem de gleznă de origine venoasă, nu edem de picior. Pe lângă simptomele inițiale apare și edemul membrului afectat. Piciorul crește în volum, mai ales spre seară, dar pe parcursul nopții, spre dimineață, edemul se reduce. Acumularea de apă se datorează extravazării lichidului din venă, din cauza hipertensiunii venoase. Poate apare Corona phlebectatica- vinișoare mici roșii- albăstrui ce apar pe partea medială a piciorului, inițial sub glezna, iar ulterior se extind pe părțile laterale și dorsală ale piciorului.
CEAP 4a Dermatită / eczemă / Hiperpigmentare
CEAP 4b Lipodermatoscleroza / Atrophie Blanche. Apar semne caracteristice la nivelul pielii: pigmentare și/sau eczemă. Pielea devine mai groasă, îndurată, apar pigmentațiile maronii, pe-a locuri între petele maronii între zonele albe atrofice-lipodermatoscleroza și/sau atrofia Blanche.  Petele maronii apar datorită descompunerii pigmenților de hemoglobină din sângele ajuns în afara lumenului vasului ca urmare a hipertensiunii venoase. Acest aspect al pielii este denumit „dermită ocră”.
CEAP 5  –   Ulcer venos vindecat. Pielea este transformată în zone atrofice pigmentate sau albe și  cicatrici rămase de pe urmă vindecării unor ulcere venoase.
CEAP 6 –   Ulcer  venos activ. Ultimul stadiu al insuficienței venoase cronice este reprezentat de apariția ulcerului venos.
Este foarte important să înțelegeți că boala varicoasă este progresivă și că vene varicoase noi se pot dezvoltă cu timpul, dacă reapare refluxul venos.
Nu toate persoanele cu  stadiu de boala CEAP 2 vor avea o evoluție progresivă până la etapele ulterioare, dar la majoritatea, aceasta evoluează către stadiile avansate.  Tratamentul de întreținere continuă și evaluarea periodică sunt necesare pentru toți pacienți cu boală venoasă.

Care sunt opțiunile de tratament?

Tratamentul insuficienței venoase cronice este unul complex și are că și scop ameliorarea simptomelor și prevenirea complicațiilor, a deteriorări venoase ulterioare și a  modificărilor permanente. Tratamentul va varia în funcție de pacient și de gradul afecțiunii. Multe dintre procedurile venoase utilizate pentru tratarea insuficienței venoase se fac în cabinetul medical, sunt minim invazive și se efectuează sub anestezie locală.
Adoptarea unui  stil de viață sănătos, este de obicei, primul pas de încetinire a evoluției pentru cazuri ușoare. Acest stil de viață poate include o dietă sănătoasă, menținerea unui greutății optime, exerciții, oprirea fumatului, tratarea promptă a rănilor piciorului și evitarea sedentarismului sau șederea îndelungată. Aceste modificări pot spori șansele de sănătate vasculară și pot ajută să se evite complicațiile  insuficienței venoase.
O importanță deosebită în cadrul tratamentului conservator se atribuie terapiei compresive, cu ciorapii de compresie care pot fi purtați pentru a reduce presiunea și a preveni refluxul sângelui. Compresia vine în sprijinul pompei musculare, dar totodată are și rolul de a diminua cantitatea de lichid extravazat din vene și astfel de a diminua edemul. Comprimând venele, hipertensiunea venoasă scade și crește astfel oxigenarea țesuturilor. Compresia se realizează de cele mai multe ori cu ajutorul ciorapului compresiv, rar, cu feșe compresive neelastice. Citește mai în detaliu, despre ciorapii compresivi…
Tratamentul medicamentos  îl reprezintă flebotroficele, medicamente care susțin funcția normală a venelor, capilarelor și vaselor limfatice, reduc permeabilitatea capilară și ameliorează simptomele neplăcute determinate de funcționarea defectuoasă a sistemului venos ( senzația de picioare grele, umflate, dureri la nivelul gambelor. Mai cunoscute sunt hidroxirutozidele (Rutozid, Venoruton, Troxerutin, Varixinal)  şi  flavonoide micronizate de diosmină și hesperidina (Detralex, Endolex, Devaricid).
Tratamentul intervențional în insuficiența venoasă cronică, include o serie de proceduri care  întrerup refluxul de sânge și înlătur  venele deteriorate.  Aceste tratamente includ  atât scleroterapia, ablația endovenoasă (Radiofrecvența, Laser, abur, etc.),cât și îndepărtarea chirurgicală și microflebectomiile. Citește mai în detaliu, despre fiecare dintre ele…

Ce se întâmpla în lipsa tratamentului?

Dacă insuficiența venoasă este lăsată netratată, aceasta poate duce la complicații grave. Prin refluxul venos  îndelungat care are ca și consecința creșterea presiunii venoase în membrul afectat, se produc o serie de modificări la nivelul țesuturilor gambei, în raport cu gradul dilatării și cu vechimea lor.
Evoluția bolii este lentă, de multe ori fără dureri, motiv pentru care persoanele cu boala venoasă cronică se prezintă la medic foarte târziu, după mai mulți ani de evoluție, pentru corectarea modificărilor inestetice sau când deja au apărut complicațiile locale – de la viscozitățile mari, edemele, modificările de culoare și îngroșare a pielii gambelor, până la apariția ulcerului varicos, cazuri în care și simptomele devin tot mai supărătoare.
Netratate la timp, varicele pot evolua spre forme complicate, cum ar fi:
Eczemă de stază, cu mâncărime și edem vechi care nu regresează în clinostatism
Hemoragii masive  care apar  prin traumatisme minime sau datorită hipertensiunii venoase pe fondul unor  pereți venoși  subțiri și fragili a venelor varicoase de la nivelul piciorului și gambei.
Tromboză venoasă superficială sau tromboflebita (varicoflebita)- inflamația peretelui apăruta ca urmare a modificărilor  structurii peretelui venos, a stazei sângelui și a modificărilor sanguine. În această situație se produc în interiorul vasului trombi din care, se pot desprinde frecvent, mici microemboli asimptomatici, care pot fi transportați către plămân, unde pot determina fibrozarea țesutului pulmonar. În cazuri mai grave și în lipsa tratamentului, tromboza din interiorul venei varicoase superficiale, se poate extinde către  sistemul venos profund determinând tromboza venoasă profundă, cu complicația cea mai de temut embolia pulmonară.
Tromboza venoasă profundă poate produce frecvent obstruarea definitivă a venelor, distrugerea valvelor venoase și afectarea sistemului venos profund, cu modificarea consecutivă a țesuturilor întregului membru inferior, determinând – sindromul posttrombotic.
Sindromul posttrombotic – este reprezentat de totalitatea modificărilor apărute tardiv, după o tromboza venoasă profundă și cuprinde: afectarea peretelui, a valvelor venoase, persistența edemului, tulburările microcirculatorii și leziunile trofice cutanate, până la ulcerul de gambă.
Ulcerul venos– leziune care se cicatrizează cu dificultate (poate dura luni de zile) și care are tendința să se întindă și să supureze, determinată de lipsa nutriției țesuturilor că urmare a hipertensiunii venoase.
Boala venoasă secundară – apare că urmare a modificărilor post-trombotice ale sistemului venos profund, ce determină incompetența valvulelor venelor perforante, recanalizare completă sau parțială și apariția de viscozități secundare.
Este posibil sau nu să puteți preveni apariția venelor varicoase, dar din fericire puteți lua o serie de măsuri pentru a reduce la minimum severitatea venelor varicoase și pentru a trata venele pe care le aveți. Urmând aceste câteva sfaturi, vă veți reduce riscul de agravare a modificărilor evolutive ale bolii venoase cronice.

Sfaturi pentru viața de zi cu zi pentru a preveni insuficiența venoasă:

  • Evitați să vă așezați sau să stați în picioare  pentru o perioadă lungă de timp
  • Urcați scările, nu luați liftul
  • Activați pompa musculară a picioarelor făcând sport, cum ar fi:  înotul, ciclismul și mersul pe jos
  • Creșteți-vă tonusul venos prin efectuarea de exerciții fizice, periodic
  • Alternați dușurile fierbinți și calde cu cele cu apă mai rece, întăresc sistemul vascular
  • Asigurați-vă că vă hidratați suficient
  • Păstrați-vă greutatea în limita normalului
  • Nu purtați pantofi cu tocuri înalte
  • Purtați ciorapi de compresie medicală de îndată ce observați primele semne de insuficiență venoasă
Ca și în cazul majorității problemelor de sănătate, detectarea precoce a bolii este esențială. Cu cât sunteți diagnosticat în primele stadii de boală și  începeți un tratament adecvat, cu atât riscul de apariție a complicațiilor este mai scăzut.
Deși poate fi o boală supărătoare, există opțiuni terapeutice disponibile  pentru boala venoasă . 
Veți observa că testele pentru depistarea bolii venoase  sunt relativ simple și neinvazive, iar aceste examinări va pot ajuta sa luați decizia corectă pentru evitarea apariției complicațiilor.
vascular-renew

      Clinica Vascular Renew va fi închisă în perioada 1 mai - 30 iunie inclusiv și se va redeschide pe 1 iulie.

Pentru programări sau întrebări ne puteți contacta utilizând formularul de pe site și vom reveni de îndată ce putem cu răspuns către dumneavoastră.