Fistula arteriovenoasa

Accesul  vascular pentru dializă   &  Fistula arteriovenoasă pentru dializă

Când se efectuează și în ce constau?

Deteriorarea progresivă a funcției renale poate duce la mai multe schimbări în starea de sănătate a pacientului. Dacă, în timpul primelor etape de boala renala, pacientul poate duce o viață relativ normală printr-o dieta și un tratament medicamentos eficient, pe măsură ce boala avansează (evoluție este progresiva și nu poate fi stopata, ci doar încetinită), eliminarea metaboliților și a apei în exces efectuata de rinichi în mod firesc, devine  practic imposibilă în stadiile mai avansate ale bolii renale. Acest lucru face ca aceste substanțele să se concentreze în sânge și să se comporte ca toxine pentru organism, iar starea de sănătate să se degradeze.  În timp ce sunt practicate aceste măsuri conservatoare de încetinire a progresiei bolii, nefrologul vă va  recomanda efectuarea din timp a unui  acces vascular necesar substituție renale.
Hemodializa este unul dintre cele mai frecvente tratamente pentru înlocuirea funcției renale. Prin această procedură se curăță organismul de toxine și excesul de apă. Există trei modalități de realizare a accesului vascular: prin cateter venos central, hemodializă și dializă peritoneală.  Alegerea unei opțiuni de tratament va depinde atât de urgenta care impune începerea tratamentului cât și de bolile asociate și starea arterelor și venelor pacientului, recomandarea fiind făcută de către medicul nefrolog după evaluarea clinica.
Hemodializa este opțiunea de tratament cel mai des folosită pentru suplearea funcției renale la pacienții cu insuficiență renală cronică în stadiul final și se realizează prin intermediul aparatului de hemodializa. In timpul hemodializei sângele este epurat de substanțele toxice și apa acumulata în exces cu ajutorul unui filtru special. Pentru a se putea realiza, hemodializa necesita acordul la vasele de sânge ale pacientului.  Circuitul sanguin extracorporal începe la nivelul accesului vascular, sângele fiind pompat de aici pe  linia arteriala a aparatului pana la nivelul filtrului de sânge, ulterior după filtrare, sângele fiind restituit pacientului prin intermediul circuitului venos.  Accesul vascular trebuie sa fie sigur și să se poată repeta la sistemul vascular al pacientului.
Accesul vascular este asigurat de inserția unui cateter într-o vena mare(vena jugulara interna, subclavie sau femurala), care va permite extragerea și returnarea sângelui la pacient după ce va fi filtrat în timpul unei sesiuni de hemodializă. Un acces vascular bun trebuie să permită un debit în circuitul aparatului de dializa mai mare de 350 ml/min. Există trei modalități principale de realizare:
  • Cateter temporar: După cum sugerează și numele, acest cateter este utilizat doar pentru o perioadă scurtă de timp, în general, nu mai mult de trei săptămâni.  Este montat de obicei, la nivelul gâtului, în interiorul venei jugulare interne. Avantajul său principal constă în faptul ca poate fi pus în caz de urgenta și folosit imediat. Principalul dezavantaj este riscul de  infecție și tromboza.
  • Cateter semi-permanent: Este o variantă a cateterul temporar, realizat dintr-un material mult mai rezistent la infecții, și a cărui forma permite montarea în așa fel încât o parte a acestuia să fie plasată sub piele, de la nivelul toracelui. Tocmai această diferență prelungește durata de viață utilă a cateterului și ii oferă o anumită protecție împotriva infecțiilor. Rata infecțiilor deși este mai redusa, nu reprezintă opțiunea pe termen lung, datorita riscului de infecție sau obstrucție prin tromboza
Fistula arteriovenoasă (FAV) reprezintă accesul vascular permanent cel mai des  folosit și este realizat printr-o procedură chirurgicală care constă într-o anastomoză (comunicare) chirurgicala între o arteră și o vena, astfel încât, sângele arterial va trece cu presiune din artera în vena. Peretele venos sub presiune sângelui arterial își va mari lumenul, își va întări peretele, va începe  să se dilate și să își modifice peretele (va începe să se „arterializeze”). In practica se folosește termenul de „maturare” sau „dezvoltarea fistulei”.
Principalul avantaj al acestui acces vascular este durata lungă de viață și rata scăzută a infecțiilor. Peretele venos al fistulei  poate fi puncționat la cel puțin șase săptămâni de la intervenția chirurgicala sau când parametrii optimi de funcționare vor fi atinși.
Exista doua tipuri de fistule arteriovenoase de hemodializa:
  • Autologă sau nativă  (artera se anastomozează chirurgical cu vena pacientului). Este accesul vascular  care îndeplinește cel mai bine aceste cerințele de a fi puncționată repetitiv și în siguranță, motiv pentru care toate recomandările de buna practica din ghidurile Europene și Americane recomandă acest tip de acces vascular.
Cele mai frecvente tipuri de fistule sunt:
  • fistula radio-cefalică
  • fistula brahio-cefalică
  • brahio-bazilică
  • Protetice: grefa de material protetic (o bucată de venă sintetică), plasată chirurgical că o punte între o arteră și o venă, prin care sângele va circula dinspre arteră spre venă. Este realizată dintru-un material special- grefon de PTFE sau alt material sintetic, special conceput pentru a fi rezistent la puncționare repetată. Este recomandată a se realiza atunci când s-au epuizat toate sursele vasculare patente pentru realizarea unui acces vascular, sunt cea de-a două metodă bună de acces, după fistule, deoarece grefele se uzează, se infectează sau se coagulează mult mai ușor. De-a lungul timpului, majoritatea grefelor au nevoie de reintervenții chirurgicale, datorită stenozelor ce se produc la nivelul anastomozelor. În funcție de grefă și cât de bine a fost îngrijită, patenta ei poate dura trei ani sau mai mult. După intervenție chirurgicală, o grefă poate fi utilizată pentru hemodializă în aproximativ două săptămâni, după ce plăgile s-au vindecat. Dezavantajele:  tromboză, infecție, pseudo anevrism sângerând sau infectat.
Efectuarea fistulei de hemodializă de către medicul de chirurgie vasculară trebuie făcută cu cel puțin două luni înainte de începerea tratamentului de hemodializa, pentru ca fistulă să atingă parametrii optimi de utilizare și pentru a se evita montarea unui cateter venos central într-un mod neprogramat.

Rezultatul

Ecografia Doppler-Duplex vasculară a vaselor cervicale și membrelor superioare, este investigația imagistică necesară pentru efectuarea cu succes a unui acces vascular și a unei fistule arteriovenoase.
Cu această tehnică imagistică, se va vizualiza anatomia, fluxul, permeabilitatea și dimensiunile arterelor și venelor, pentru a se stabili cea mai adecvată locație pentru realizarea accesului vascular și respectiv a fistulei arteriovenoase.

Dacă…

  • Ai fost diagnosticat cu insuficiență renală cronică și ți s-a spus că vei avea nevoie de o fistulă de dializă?
  • Fistulă de dializă pe care o ai nu mai funcționează la parametrii optimi?
În serviciul nostru puteți beneficia de un consult specific de chirurgie vasculară, ecografie Doppler si intervenție chirurgicală pentru efectuarea accesului vascular.
vascular-renew

      Clinica Vascular Renew va fi închisă în perioada 5 septembrie -16 Octombrie inclusiv și se va redeschide pe 17 Octombrie.

Pentru programări sau întrebări ne puteți contacta utilizând formularul de pe site și vom reveni de îndată ce putem cu răspuns către dumneavoastră.